6 juni: verkiezing Europees Parlement

07 mei 2024
Actueel

Waar stemt u voor bij de Europees Parlementsverkiezing?

Op donderdag 6 juni 2024 is de verkiezing voor het Europees Parlement.

Om de vijf jaar kiezen de inwoners van de Europese Unie de leden van het Europees Parlement. Deze leden beslissen over nieuwe Europese wetten. Dit doen ze samen met ministers uit alle EU-landen. Deze wetten hebben invloed op uw dagelijks leven. Ze gaan bijvoorbeeld over de economie, armoedebestrijding, gezondheidszorg, veiligheid en klimaat.

U stemt op iemand die zich verkiesbaar heeft gesteld: een kandidaat. Deze kandidaat is lid van een Nederlandse politieke partij en vertegenwoordigt de ideeën en standpunten van deze partij. U kiest de kandidaat waarvan u vindt dat die uw stem verdient. In totaal komen na de verkiezing 720 volksvertegenwoordigers in het Europees Parlement. 31 leden komen uit Nederland.

Uw stem telt!

Uw stem telt, samen met alle andere uitgebrachte stemmen, mee in de uitslag van de verkiezing. Door te stemmen bij de verkiezing voor het Europees Parlement heeft u dus invloed op de besluiten die in de Europese Unie worden genomen.

Stempas en kandidatenlijst

U krijgt uiterlijk 23 mei 2024 uw stempas per post binnen. Uiterlijk 31 mei 2024 ontvangt u de kandidatenlijst met de post. Ontvangt u dit niet? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur een e-mail