Ga naar de inhoud

Denktank plattelandswegen

Logo Borger-Odoorn
Logo BAM
Logo Arcadis
Logo Hoornstra

Aanleiding

Zoals vele gemeenten heeft ook Borger-Odoorn te maken met het onderhouden en in stand houden van plattelandswegen. Deze wegen zijn relatief smal en worden veel bereden door zwaar (landbouw)verkeer. Plattelandswegen bestaan veelal uit asfalt of klinkers. Het verbeteren van de wegen met de beproefde technieken (overlagen van asfalt en herstraten met klinkers) is duur.

Aanleg proefvakken

De gemeente heeft – samen met aannemers – in 2013 en 2014 meerdere proefvakken aangelegd met alternatieve, goedkopere constructies. Elk proefvak is 4 jaar lang gemonitord. Het doel was alternatieve constructies te vinden die in de praktijk kunnen worden ingezet voor (grootschalig) onderhoud van plattelandswegen.

Resultaten

Dit jaar verschijnt het eindrapport. Zodra deze is aangeboden aan de gemeenteraad, wordt het rapport ook op deze site gepubliceerd (november 2019).

Opruimen proefvakken

De proefvakken in de Valtherdijk in Valthermond, tussen de Valtherbloklen-zuid en het Paardeweidsdijkje – worden eind 2019 opgeruimd. De vakken worden voorzien van nieuw asfalt.