Ga naar de inhoud

Vluchtelingen Oekraïne

Het is oorlog in Oekraïne. Veel Oekraïners ontvluchten hun land en reizen onder meer naar West-Europa op zoek naar een veilige plek. Ook in Drenthe zijn er acties om de Oekraïners te helpen. Met diverse inzamelingsacties worden spullen verzameld en via Giro 555 wordt geld ingezameld voor Oekraïne. De Drentse gemeenten kijken welke opvanglocaties zij kunnen organiseren om vluchtelingen op te vangen. De Veiligheidsregio Drenthe (VRD) coördineert dit en kijkt samen met de gemeenten hoe de hulp zo goed mogelijk kan worden geregeld en ingezet. Ook de gemeente Borger-Odoorn zet zich in om opvanglocaties te zoeken om mensen een veilige verblijfplaats te kunnen geven, zodra dit nodig is.

Hulp bieden en informatie

Wilt u hulp aanbieden? Dan kunt u terecht bij verschillende organisaties. Hieronder vindt u een overzicht met websites en telefoonnummers waar u terecht kunt met vragen over de hulp en uw aanbod voor hulp. Bij veelgestelde vragen vindt u meer informatie over specifieke onderwerpen. 

  • vluchtelingenoekraine@borger-odoorn.nl: hier kunt u uw vragen stellen aan de gemeente en uw hulp aanbieden. Ook kunt u bellen met het algemene telefoonnummer van de gemeente 14 0591. U wordt dan doorverbonden met een medewerker die u verder helpt.
  • www.vluchtelingenwerk.nl: hier vindt u een overzicht van wat u kunt doen voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Ook vindt u veel informatie op de volgende websites:

Telefonische hulplijn

Nederlandse hulpvragers en -aanbieders kunnen bellen met de hulplijn: T 070 44 55 888. Dit telefoonnummer is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 21.00 uur.