Ga naar de inhoud

Gezamenlijke aanpak problematisch woongedrag

woensdag 15 juli 2020

De gemeente Borger-Odoorn, de stichting Sociale Teams Borger-Odoorn en de woningcorporaties Lefier en Woonservice willen op lokaal niveau goede afspraken maken om problematisch woongedrag te voorkomen. Hiervoor hebben zij op 1 juli 2020 een samenwerkingsovereenkomst getekend, waarmee zij uitvoering willen geven aan de regionale visie. Op regionaal niveau werken de partijen al enige tijd samen om problematisch woongedrag te voorkomen.

Wethouder Nynke Houwing: “Mensen met beginnende schulden komen hier niet snel voor uit en vragen niet makkelijk om hulp. Kleine schulden of betalingsachterstanden kunnen dan snel groter worden, waardoor mensen diep in de problemen komen. Dit heeft heel veel impact op de betrokkenen, niet alleen financieel, maar ook psychisch en sociaal. Daarom willen wij problematisch woongedrag vroegtijdig signaleren en zo de negatieve gevolgen van huurachterstand en huisuitzettingen voorkomen. Ook willen wij met deze samenwerking mensen structureel uit de schulden helpen om financiële en sociale uitsluiting te voorkomen.”

Met deze samenwerking lopen de partijen vooruit op de wijziging in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening die op 1 januari 2021 van kracht wordt. Hierdoor wordt vroegtijdig signaleren van problematische schulden eenvoudiger. Door deze wijziging mogen gemeenten vroegtijdig informatie ontvangen van een aantal partijen zoals woningcorporaties. Zij kunnen daardoor hulp bieden voordat mensen zelf aan de bel trekken.