Ga naar de inhoud

Bewoners windparkgebied Borger-Odoorn praten mee over gebiedsfonds

donderdag 12 november 2020

Ruim 5.000 huishoudens in Borger-Odoorn krijgen deze week een vragenlijst van de gemeente in de brievenbus. Het gaat om inwoners van 11 dorpen in het gebied waar windpark De Drentse Monden en Oostermoer wordt gebouwd. Door middel van de vragenlijst kunnen de bewoners meedenken over een gebiedsfonds.

Het geld uit dat gebiedsfonds is bedoeld om de leefbaarheid van dit deel van de gemeente te versterken. De bouw van 29 windturbines heeft grote impact op de omgeving. In totaal storten de Rijksoverheid, de provincie Drenthe en de gemeente Borger-Odoorn de komende tien jaar ruim 3 miljoen euro in het fonds.

Spelregels

De vragenlijst is gericht op de spelregels waaraan het gebiedsfonds moet gaan voldoen. Met die spelregels wil de gemeente ervoor zorgen dat het geld straks goed besteed wordt. Komt er bijvoorbeeld één grote pot of wordt het budget op basis van inwoneraantal verdeeld over de dorpen? En moet het fonds zich op specifieke thema’s gaan richten? Ook wordt bewoners gevraagd hoe plannen zo eenvoudig mogelijk ingediend kunnen worden, en wie straks besluit of een bijdrage al dan niet wordt toegekend. De vragenlijst wordt verspreid in 1e Exloërmond, 2e Exloërmond, 2e Valthermond, Boermastreek, Buinerveen, Drouwenermond, Drouwenerveen, Exloërveen, Nieuw-Buinen, Valthermond en Zandberg.

Vervolg

De vragenlijst is niet de enige manier waarop bewoners kunnen meedenken over de opzet en inrichting van het gebiedsfonds. Om een zo breed mogelijke vertegenwoordiging te bereiken vinden ook gesprekken plaats met bijvoorbeeld jongeren, belangengroepen en ondernemers. Daarnaast is er een bewonersadviesgroep, waarin vertegenwoordigers uit alle dorpen van dichtbij meedenken. De bewonersadviesgroep doet op basis van de verzamelde inbreng een voorstel voor de spelregels, die vervolgens worden vastgesteld door de gemeente. Vervolgens kan het gebiedsfonds echt van start, en kunnen mensen er terecht met hun ideeën voor verbeteringen in de dorpen.

Omwonenden

Voor omwonenden die het dichtst bij de windturbines wonen komt er een aparte ‘burenregeling’. Daarvoor komen naast inwoners van Borger-Odoorn ook omwonenden in de gemeenten Aa en Hunze en Stadskanaal in aanmerking. De betreffende gemeenten zijn in gesprek over de invulling van de burenregeling, die wordt gefinancierd door de initiatiefnemers van het windpark. Het gebiedsfonds is daarentegen specifiek bedoeld om de leefbaarheid te versterken in het deel van Borger-Odoorn waar de windturbines komen.