Ga naar de inhoud

Uw kilo’s en kosten in de AfvalWijzer

woensdag 28 april 2021

Maakt u al gebruik van onze AfvalWijzer? Daarin vindt u de belangrijkste informatie over afvalinzameling in Borger-Odoorn. Op www.mijnafvalwijzer.nl en in de bijbehorende app ziet u welk afval wanneer wordt ingezameld op uw adres. Nieuw is de mogelijkheid om per inzameling te zien hoeveel kilo afval er in uw container zat en hoeveel dat kost.

Hoe werkt de AfvalWijzer?

Download de AfvalWijzer-app van AddComm Direct B.V. op uw Android-, IOS- of Windows-apparaat. U kunt ook kijken op www.mijnafvalwijzer.nl. Nadat u uw postcode en huisnummer hebt ingevoerd kunt u de inzameldagen voor uw straat zien. Hiervoor kunt u ook een handige herinnering instellen, zodat u nooit meer vergeet de (juiste) container aan de straat te zetten. Bovendien vindt u in de AfvalWijzer informatie over afval scheiden en antwoorden op veelgestelde vragen.

Kilo’s

Wilt u inzicht in de hoeveelheid afval die u per keer aanbiedt en de kosten daarvan? Ga dan in de AfvalWijzer naar ‘Mijn afval’. Hier vraagt u eenmalig een toegangscode aan. Die krijgt u binnen een week per post thuisgestuurd. Met de code krijgt u toegang tot uw eigen afvalgegevens. U kunt tot 1 januari 2021 terugzien hoeveel kilogram pmd-, gft- en restafval u op welke datum hebt aangeboden. Als uw container ’s ochtends aan de straat staat, proberen we deze informatie ’s avonds in de AfvalWijzer verwerkt te hebben. Ook kunt u per maand bekijken hoe u het doet in vergelijking met de rest van uw wijk.

Kosten

Als inwoner van Borger-Odoorn betaalt u jaarlijks een vaste vergoeding voor afvalinzameling. Voor het aanbieden van restafval komt daar een bedrag per geleegde container en per kilo bij. Dit bedrag kunt u ook per inzameldatum bekijken in de AfvalWijzer. Voor pmd- en gft-afval betaalt u niets extra’s per kilo. Door afval goed te scheiden bespaart u dus geld. De definitieve kosten worden berekend bij uw aanslag gemeentelijke belastingen.

Minder restafval

De gemeente Borger-Odoorn streeft ernaar de hoeveelheid restafval in 2025 te hebben verminderd tot 30 kilogram per inwoner. Wethouder Freek Buijtelaar denkt dat de AfvalWijzer daarbij kan helpen. “In de app kun je heel mooi zien hoeveel kilo afval je per keer aan de straat zet. Hoe minder restafval, hoe beter voor het milieu. Goed gescheiden pmd en gft kan namelijk weer gebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten. Net als papier, glas en textiel bijvoorbeeld.”