Ga naar de inhoud

Bestrijding eikenprocessierups

dinsdag 10 mei 2022

De periode tussen half mei en half juli is de toptijd voor de eikenprocessierupsen. Dan is ook de kans het grootst dat mensen of dieren in contact komen met de brandharen van deze rupsen en dat levert vervelende klachten op. Na juli verpoppen de rupsen tot vlinders maar dan blijven er nog steeds veel brandharen in de nesten achter.

Biologische aanpak

We bestrijden de eikenprocessierups preventief door eikenbomen te bespuiten met een biologisch bacteriënpreparaat. Het merendeel van de rupsen sterft dan binnen een week. Vanaf half april rijdt een tractor met spuitinstallatie binnen de bebouwde kom en langs drukke fietspaden. 

Het bespuiten van de eiken vindt dag en nacht plaats en kan dus wat lawaaioverlast geven. Wij verzoeken u vriendelijk om afstand te houden en eventueel ramen te sluiten. In overleg met de Vlinderstichting spuiten we niet in gebieden waar beschermde vlinders voorkomen. Op de plekken waar zowel eikenprocessierupsen als beschermde vlinders voorkomen, gaan we in juni/augustus langs om de rupsen op te zuigen. 

Planning en route

De planning voor het preventief bespuiten tegen eikenprocessierupsen in week 19 (9-15 mei) is als volgt.

  • Dinsdag 10 mei: 1e Exloërmond
  • Woensdag 11 mei: Nieuw-Buinen
  • Donderdag 12 mei: Nieuw-Buinen/Drouwenermond
  • Vrijdag 13 mei: Drouwenermond/Drouwenerveen

De planning is onder voorbehoud van gunstige weersomstandigheden.

Bekijk hier de route van het preventief bespuiten.

Feromoonvallen

We houden de komende tijd het effect van het biologische bestrijdingsmiddel goed in de gaten en hangen zogenaamde feromoonvallen in de eiken om de mannelijke vlinders van de processierups te vangen. Het aantal gevangen vlinders geeft inzicht in de hoeveelheid te verwachten rupsen voor het volgende jaar. Zo bestrijden we alleen waar en wanneer dat echt nodig is. Daarnaast zaaien we bloemenmengsels, planten we waar mogelijk struiken onder eiken in het buitengebied en bevorderen we de aanplant van gevarieerde bomen. Dat versterkt de biodiversiteit waardoor de populaties plaagdieren zoals de eikenprocessierups op natuurlijke wijze beperkt worden. We werken hierbij graag samen met inwoners, natuurorganisaties en terreinbeheerders. Wilt u een vrijwillige bijdrage leveren aan een sterke natuur in Borger-Odoorn? Dan komen we graag met u in contact. 

Hebt u zelf een eikenboom met een nest van de eikenprocessierups in uw tuin, dan kunt u contact opnemen met bestrijdingsbedrijf Van Regteren Groenvoorzieningen B.V. (0522 47 17 76). Een tarief spreekt u zelf af met Van Regteren. Heeft u vragen of wilt u melding maken van nesten op risicovolle locaties, neem dan contact op met de gemeente. 

Voorkom klachten

Blijf uit de buurt van eikenbomen met nesten van de eikenprocessierups want haren van deze rups worden ook met de wind meegevoerd. Contact met de haren van de eikenprocessierups kan klachten geven zoals jeuk, pijnlijke huiduitslag en irritatie aan de ogen en/of luchtwegen. Krijgt u onverhoopt last van deze klachten, ga dan niet krabben. Spoel de huid en ogen met water, strip de huid met plakband (plakband trekt de brandhaartjes weg), neem een douche en trek andere kleding aan. Een verkoelende zalf of crème kan helpen. Ga bij ernstige klachten naar de huisarts. Meer informatie vindt u op de website van de GGD