Ga naar de inhoud

Parkeren Borger-centrum: aanpassing parkeerschijfzone voor minder overlast

maandag 15 april 2019

Het centrum van Borger is de afgelopen jaren flink vernieuwd. Met onder andere het plein voor de Willibrordkerk, een nieuw jasje voor de aangrenzende winkels, de nieuwe Borgerhof en de bijbehorende rotonde. Zo maken we Borger samen nog mooier en prettiger om te verblijven. Voor toeristen, andere bezoekers én inwoners. Een volgende stap daarin is een gewijzigd parkeerbeleid in het centrum. Met name de geparkeerde auto’s op het plein voor de Willibrordkerk zijn veel mensen een doorn in het oog. Tegelijkertijd moet er natuurlijk wel voldoende parkeermogelijkheid zijn voor winkelend publiek. Daarom hebben we het gebied van de parkeerschijfzone in Borger-centrum aangepast.

Parkeerschijfzone

Een deel van het centrum is al jaren ingericht als parkeerschijfzone. U herkent deze zone aan de blauwe borden. Om parkeren op het plein tegen te gaan, hebben we het plein onderdeel gemaakt van de parkeerschijfzone. In de zone mag u alleen parkeren op plaatsen met een blauwe streep. Van maandag tot en met zaterdag (9.00-17.00 uur) geldt daarvoor  bovendien een maximale duur van twee uur. Hierbij hebt u een parkeerschijf nodig. Die kunt u voor 1 euro kopen bij verschillende verkooppunten in Borger, waaronder:

 • Albert Heijn
 • Blokker
 • Bruna
 • De Slijterij
 • Den Heijer Optiek
 • Hubo Blok
 • Kapper Alex Eding
 • Selekt Wonen ter Veen
 • Sturing Optiek
 • Toeristisch Informatie Punt
 • Vogelzang Borger

Tijdelijk kunt u in het gemeentehuis in Exloo gratis een parkeerschijf ophalen, zolang de voorraad strekt.

Oplossing

Het centrumplein voor de Willibrordkerk is bedoeld voor recreatie en activiteiten. Doordat het plein nu in de parkeerschijfzone valt en er géén blauwe streep ligt, is het niet meer toegestaan om hier te parkeren. Met de aangepaste parkeerschijfzone willen we er ook voor zorgen dat winkelend publiek voldoende parkeermogelijkheid heeft.

Langer parkeren

Wilt u langer dan 2 uur parkeren? Dan kunt u dat buiten de parkeerschijfzone doen. Bijvoorbeeld op het parkeerterrein Grote Brink en de parkeerplaatsen tussen de Bergmans Beinsstraat en de Buinerweg. Die vallen nu niet meer binnen de parkeerschijfzone. Op die manier gaat het aantal plekken voor langdurig parkeren niet omlaag. Ook kunt u gebruikmaken van het parkeerterrein aan het begin van de Molenstraat, bij de langparkeerplaats bij Tuin & Hof en bij het OV-knooppunt bij de N34.

> Bekijk een kaart met de parkeerschijfzone en de locaties voor lang parkeren

Ontheffing voor bewoners en winkeliers

Als u in de parkeerschijfzone woont (of een bedrijf hebt) en zelf niet over een parkeerplaats beschikt, kunt u een ontheffing aanvragen. Hiermee mag u langer dan 2 uur parkeren bij de blauwe streep. Per adres is één ontheffing mogelijk. 

Controle

Om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de nieuwe parkeerregels houdt, zetten we buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) in. Zij wijzen parkeerders de komende weken op de nieuwe situatie en geven toelichting. Na deze overgangsperiode krijgen automobilisten voortaan een boete bij een overtreding.