Ga naar de inhoud

Toiletgebouwen op campings en jachthavens in Noord-Nederland gesloten

donderdag 26 maart 2020

De voorzitters van de drie Veiligheidsregio’s in Noord-Nederland hebben besloten dat toilet-, was- en douchevoorzieningen op campings en jachthavens gesloten moeten worden. De voorzitters vinden het risico te groot dat het op deze plekken niet lukt om de maatregelen met betrekking tot het houden van 1,5 meter afstand in acht te nemen. De maatregel wordt opgenomen in de nieuwe noodverordening, die de drie regio’s gaan vaststellen. De recreatiebedrijven zelf mogen dan wel open blijven voor gasten die niet van die sanitaire voorzieningen gebruik hoeven te maken, zoals bijvoorbeeld gebruikers van een stacaravan. Het verbod gaat gelden voor vakantieparken, campings, kampeerterreinen, kleinschalige kampeerveldjes en jachthavens. Faciliteiten als zwembaden en horeca moesten door de maatregelen van het rijk op deze plekken al gesloten blijven.

Veel recreatieondernemers hebben in de afgelopen dagen zelf al besloten hun bedrijf deels of helemaal te sluiten. De drie voorzitters van de Veiligheidsregio’s spreken hun waardering uit voor ondernemers, die in deze tijd moeilijke beslissingen moeten nemen.

De gezondheidsmaatregel duurt in eerste instantie tot 6 april. Aankomende week neemt het kabinet een besluit over een eventuele verlenging van de looptijd. Daarna nemen de voorzitters van de Veiligheidsregio’s een nieuw besluit over het al dan niet gesloten houden van de toiletvoorzieningen op de campings en jachthavens.

Update 3 april 2020:

Is het toegestaan om chemische toiletten te legen aan de buitenkant van de sanitaire voorzieningen?

Ja, het legen van chemische toiletten aan de buitenkant is wel toegestaan. De toilet-, douche- en wasvoorzieningen moeten gesloten blijven. Als zich daar een stortpunt bevindt is deze dus niet toegankelijk. In de noodverordening staat namelijk dat het verboden is je te bevinden IN een gezamenlijke sanitaire voorziening.

In het algemeen geldt: campingeigenaren en campingbezoekers zijn zelf verantwoordelijk voor het naleven van de noodverordening en het naleven van de algemene richtlijnen zoals afstand houden, geen samenkomst van mensen en goede hygiëne. Verder geldt de oproep vanuit het kabinet, uitgesproken door minister president Rutte: “Blijf thuis. We willen geen reisbewegingen in Nederland.”

Bekijk een aantal veelgestelde vragen en antwoorden over dit onderwerp.

Kijk voor meer informatie op www.borger-odoorn.nl/coronavirus.