Ga naar de inhoud

Bericht van burgemeester Jan Seton aan iedereen in Borger-Odoorn

zaterdag 21 maart 2020

Beste mensen,

De maatregelen die de overheid neemt tegen het coronavirus hakken er stevig in. Van geen handen meer geven naar zoveel mogelijk thuiswerken, scholen dicht, geen sociale bijeenkomsten, horeca gesloten, 1,5 meter afstand houden, geen paasvuren: ook wie niet besmet is, wordt geraakt. Het virus heeft grote invloed op onze samenleving en haalt ons ruw uit onze comfort zone.

De boodschap van de premier laat ons ook niet onberoerd: dit gaat langer duren en verdergaande maatregelen zijn niet uitgesloten. Anders dan een verlate winterstorm waait dit niet over; dit vraagt veel van ons voor langere tijd. Zeker van al die hulpverleners die doen wat ze zo goed kunnen, maar nu onder extra zware omstandigheden.

En er is terecht veel waardering voor de manier waarop de medewerkers in de zorg en het onderwijs met deze ingewikkelde situatie omgaan. Door keihard werken en met creatieve oplossingen houden zij de boel draaiende.

Het is niet vreemd dat we ons bij een crisis als deze zorgen maken. Zorgen over de eigen gezondheid en die van de mensen om ons heen, onze ouders, onze kinderen, over ons werk, de economie en zorgen over wat er nog gaat komen.

In tijden als deze is het beste recept nuchter blijven, blijven nadenken en samenwerken. En laten dat nou net de kenmerken zijn waar we hier in Borger-Odoorn met z’n allen om bekendstaan. We vallen niet meteen om bij forse tegenwind, we blijven nadenken door wel handen te wassen en niet te hamsteren. Bovendien hebben we met alle Drentse gemeenten en de Veiligheidsregio Drenthe/GGD een professionele samenwerking neergezet waarmee we deze crisis te lijf gaan.

Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen elkaar in deze omstandigheden helpen, praktisch met bijvoorbeeld de boodschappen of medicijnen, of gewoon een kaartje/app/mail of even bellen. Wij weten hier in de praktijk wat ‘naoberschap’ betekent en daar gaan we de komende periode nog veel aan hebben.

Ja, het coronavirus dwingt ons fysiek tot enige afstand, maar laten we elkaar vooral niet uit het oog verliezen!

Jan Seton
Burgemeester gemeente Borger-Odoorn

Kijk voor meer informatie op www.borger-odoorn.nl/coronavirus.