Ga naar de inhoud

Mammoet: theaterspektakel bij het Buinerveld over de oertijd anno nu

dinsdag 16 juli 2019

In de zomer van 2019 wordt bij het Buinerveld in Buinen het theaterspektakel Mammoet gespeeld. Mammoet is een productie van de makers van Het Pauperparadijs, de voorstelling die meer dan 130.000 bezoekers naar Veenhuizen en daarna Carré trok.

Samen met onder meer Staatsbosbeheer en de provincie Drenthe hebben we als gemeente Borger-Odoorn een bijdrage mogen leveren aan de totstandkoming van Mammoet. We zijn dan ook erg verheugd dat de voorstelling in onze gemeente is neergestreken. Natuur, evolutie, cultuurhistorie en rentmeesterschap zijn thema’s die niet alleen passen bij Mammoet maar ook bij Cittaslow- en oergemeente Borger-Odoorn. 

Niet alleen de gemeente helpt mee om van Mammoet een succes te maken. Ook ondernemers, de recreatie- en toerismesector, inwoners van Buinen, belangenverenigingen uit Borger-Odoorn en vele vrijwilligers uit de omgeving leveren een bijdrage. 

Over de voorstelling

Een avond lang neemt spiritueel leider Urdward (Paul R. Kooij) het publiek mee op een mythische reis. Volgens zijn ‘Icka’-filosofie zijn wij te veel bezeten van onszelf. Met zijn vrouw Freya (Gusta Geleijnse), dochter Luna (Myrthe Burger) en hun volgelingen laat hij oeroude rituelen naspelen om ons daarvan te genezen. De verhalen van de Heilige Mammoetjacht, Het meisje van Yde, het Hert van de Oostvaart en de Steen des Aanstoots laten iedereen zien en voelen wat de geheimen van het leven zijn, die wij in onze tijd zijn vergeten.

Maar tijdens het naspelen van deze verhalen lopen de spanningen binnen het genootschap op. Freya vecht met de Belastingdienst, Luna wil weg van haar wereldvreemde ouders, Urdward doet of er niets aan de hand is. Als alles uit de hand loopt verschijnt net op tijd de zondebok. In een prachtige setting, middenin de natuur op het Buinerveld in Buinen, met betoverende muziek, uitbundige kostuums van gerecycled materiaal, en een speciaal ontwikkelde oertaal: zo actueel heeft u de oertijd nog nooit gezien. Tom de Ket (regie en scenario) liet zich voor Mammoet inspireren door de bestseller Sapiens van historicus Harari.

Wilt u meer weten over de voorstelling of tickets kopen? Kijk dan op www.mammoetindrenthe.nl

Foto: Ben van Duin