Ga naar de inhoud

Natuurbrandrisico fase 2: paasvuren in Exloo, Valthe, Odoorn en Bronnegerveen gaan niet door

woensdag 17 april 2019

De Veiligheidsregio Drenthe heeft met ingang van woensdag 17 april het uitbreidingsrisico natuurbrand verhoogd naar van fase 1 naar fase 2: extra alert. Als gevolg hiervan kunnen 4 van de 11 paasvuren in de gemeente Borger-Odoorn geen doorgang vinden. Het gaat om de paasbulten in Exloo, Valthe, Odoorn en Bronnegerveen.

Droogte

Aanleiding van het besluit van de Veiligheidsregio is een behoorlijk snel uitdrogende situatie in de natuur. Dit wordt versterkt door een oostelijke wind gecombineerd met een lage luchtvochtigheid. Gezien de weerverwachtingen voor komende week zal de natuur snel verder uitdrogen. Tot en met het Paasweekeinde wordt er geen neerslag verwacht.

Vergunning

In de ontheffing van de 4 genoemde paasvuren in Borger-Odoorn is opgenomen dat deze niet kunnen doorgaan bij een fase 2 natuurbrandrisico. Dat komt omdat deze locaties zich bevinden in de buurt van rietgedekte panden en/of natuurgebieden. Een paasvuur ontsteken is daar in verband met de droogte niet verantwoord. In totaal was ontheffing aangevraagd voor 11 paasvuurlocaties.

Meer informatie

Meer informatie over de fases van natuurbrandrisico vindt u op www.natuurbrandrisico.nl. Op de website van de Veiligheidsregio Drenthe leest u meer over hoe u kunt helpen het risico op een natuurbrand te beperken.