Ga naar de inhoud

Bestrijding van de eikenprocessierups

dinsdag 23 juni 2020

Ook in de gemeente Borger-Odoorn komt sinds een aantal jaren de eikenprocessierups voor. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen bij mensen en dieren ernstige irritatie opleveren, en ook eikenbomen kunnen schade oplopen door vraat van de rups. Het is niet mogelijk om de rups uit te roeien, maar we kunnen wel de uitbreiding voorkomen. Provincie, gemeenten en GGD werken samen om de risico’s voor mens en natuur zoveel mogelijk te beperken. De locaties met nesten die bekend zijn, kunt u herkennen aan een rood-wit lint.

 

Wat is een eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen waar ze overwintert. Van april tot begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Aanvankelijk zitten ze hoog in de boom, maar na een aantal vervellingen vormen ze grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts op zoek naar voedsel.

Gezondheidsklachten

Contact met brandharen van de rups kan binnen een paar uur leiden tot jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden of ontstoken raken, en u kunt last krijgen van verschijnselen die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Vermijd daarom elk contact met de rupsen, nesten en resten ervan. Bent u toch in contact gekomen met brandharen? Strip dan uw huid zo snel mogelijk met plakband, spoel uw huid of ogen goed met lauw water en was uw kleding op 60˚ C. Bij hevige jeuk kunnen middelen als zalf op basis van menthol of aloë vera, verlichting geven. De klachten verdwijnen normaal gesproken binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. Meer weten over de eikenprocessierups? Kijk dan op www.ggddrenthe.nl.

 

Nest gezien? Laat het ons weten!

Nesten in gemeentelijke bomen binnen de bebouwde kom, langs drukke fietsroutes en nabij evenementen in de openbare ruimte spoort de gemeente op en worden door een gespecialiseerd bedrijf verwijderd.

Heeft u zelf een nest met eikenprocessierupsen gezien? Meld dit dan bij de gemeente via telefoonnummer 14 0591.

Als u een nest op uw eigen terrein wilt laten verwijderen dan kunt u dat ook bij ons aangeven, de kosten zijn dan voor uw eigen rekening. In verband met mogelijke allergische reacties op de brandharen van de rups, adviseren wij om nesten niet zelf te verwijderen.