Ga naar de inhoud

Burgemeester Jan Seton over 4 en 5 mei

maandag 4 mei 2020

Door het coronavirus blijken veel dingen ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Onze gezondheid, ons werken, ons reizen, onze onderlinge afstand: het is allemaal anders.

De herdenking van gevallenen in de oorlog vindt dit jaar plaats zonder publiek, stille tochten of toespraken. Maar wat is het een mooie gewoonte om letterlijk stil te staan bij wat er in de oorlog is gebeurd. Stil te staan bij wie voor ons hebben gestreden en hun leven hebben gegeven voor de naoorlogse vrijheid. En dat kan ook gewoon thuis.

Nu onze vrijheid op veel kleinere schaal en om een heel andere reden wordt beperkt, realiseren we ons misschien des te meer wat het betekent om gebonden te zijn. Om niet je eigen gang te kunnen gaan, niet overal op bezoek te kunnen. We voelen nu meer wat we al jaren met elkaar zeggen, namelijk dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Ook de bevrijding vieren we normaal gesproken met elkaar. Dat kan nu niet en dat voelt heel raar. Zeker als je weet hoeveel mooie activiteiten er allemaal op stapel stonden rondom 75 jaar vrijheid. Wat is er hard aan gewerkt in de verschillende dorpen en wat is het dan zuur dat het niet door kan gaan!

Maar een overgewaaid virus blaast ons niet zomaar omver. Misschien wel uitstel, maar zeker geen afstel. Want we willen elkaar toch graag weer opzoeken om het feest van de bevrijding te vieren. Wanneer precies weten we nog niet. Maar achter de schermen wordt al druk gewerkt om uitgestelde plannen alsnog uit te voeren zodra dat kan. Dus nog even volhouden, en dan ouderwets en dubbel feest!

Jan Seton
Burgemeester