Ga naar de inhoud

Stemmen

De leden van het Europees Parlement worden om de vijf jaar rechtstreeks gekozen door de burgers van de Europese Unie. Op donderdag 23 mei kunt u stemmen voor het Europees parlement. U kunt uw stem uitbrengen van 7.30 tot 21.00 uur.

U krijgt een stempas voor de verkiezingen voor het Europees Parlement als:

  • u Nederlander bent, of
  • u de nationaliteit heeft van een ander land binnen de Europese Unie en zich heeft laten registreren bij uw gemeente.
  • u staat ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP)
  • u 18 jaar of ouder bent op de dag van de verkiezingen
  • u niet uitgesloten bent van het kiesrecht

Op wie kunt u stemmen?
Op 9 april 2019 is het de dag van de kandidaatstelling voor de leden van het Europees Parlement. Op 15 april 2019 weten we wie aan de verkiezingen voor het Europees Parlement meedoen en op wie we kunnen stemmen.

Als u mag stemmen voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, ontvangt u een stempas thuis. Neem de stempas en uw identiteitsbewijs mee naar het stembureau. Waar u mag stemmen hangt af van de gemeente waar u stond ingeschreven op 9 april 2019. De stempas krijgt u op dit adres thuisgestuurd.

 

Waar kunt u stemmen

In de gemeente Borger-Odoorn kunt u stemmen in elk stembureau. Als u bijvoorbeeld in Exloo werkt, maar in Borger woont, kunt u ook in Exloo stemmen. Er zijn 21 stembureaus, die allemaal toegankelijk zijn voor minder validen.

Stembu-reau nr.

Naam en adres stembureau

 

1

Gemeentehuis, Hoofdstraat 50, Exloo

 

2

De Paasbergen, Paasbergen 1, Odoorn

 

3

Ons Dorpshuis, Hoofdstraat 54, Valthe

 

4

Dorpshuis “Oes Hokkie” Wanstraat 7, Klijndijk

 

5

Dorpshuis, Zuidzijde 16 C, Odoornerveen

 

6

Buurthuis de Badde, 1e Exloërmond 56J, 1e Exloërmond

 

7

Spa Horeca-centrum, Zuiderdiep 209, 2e Exloërmond

 

8

Hunsow-hal, Zuiderdiep 33, 2e Exloërmond

 

9

De Wenakker, Gildeweg 11, Valthermond

 

11

MFA ’t Brughuus, Vrijheidslaan 11, Valthermond

 

13

Ontmoetingscentrum ’t Anker, Hoofdstraat 9, Borger

14

MFA het Hunzehuys, Molenstraat 3 F, Borger

15

Borgerhof, Grote Brink 2, Borger

16

Hotel Restaurant Hartlief, Hoofdstraat 83, Buinen

17

Meester Hekmanhoes, Schoolstraat 10A, Drouwen

18

t Mandielig Hoes, Schoolstraat 4, Ees

19

Dorpshuis de Viersprong, Hoofdstraat 1, Buinerveen

20

Ver.gebouw het Tussendiep, Kerklaan 2, Nieuw-Buinen

22

MFA de Noorderbreedte, Noorderdiep 131, Nieuw-Buinen

23

Dorpshuis Assekolke, Zuiderdiep 37, Drouwenermond

24

Dorpshuis Drouwenerveen, Hoofdstraat 16 A

Stempas en identiteitsbewijs mee

Om te kunnen stemmen hebt u uw stempas nodig en uw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). Op uiterlijk 9 mei hebben kiesgerechtigde inwoners de stempas ontvangen Daarvoor moest u wel op 9 april in de Basisregistratie Personen van de gemeente Borger-Odoorn ingeschreven staan. Tegelijk met de stempas krijgt u een kandidatenlijst voor de verkiezingen in de brievenbus. Dit is een overzicht van alle deelnemende politieke partijen met hun kandidaten waarop u kunt stemmen. Deze hoeft u niet mee te nemen als u gaat stemmen.

Stempas kwijt of niet ontvangen

Als u geen stempas hebt ontvangen of uw stempas kwijt bent, kunt u een vervangende stempas aanvragen. Dat kan tot 20 mei telefonisch (14 0591) of per e-mail (verkiezingen@borger-odoorn.nl), of tot 22 mei 12.00 bij de balie in het gemeentehuis (op afspraak). Mocht u daarna alsnog uw ‘oude’ stempas terugvinden, dan kunt u daarmee niet meer stemmen. Deze is dan namelijk niet meer geldig.  

Identiteitsbewijs verlopen of kwijt

Om te kunnen stemmen mag het identiteitsbewijs op 23 mei 2019 maximaal 5 jaar verlopen zijn. Dat betekent dus dat u kunt stemmen met een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs dat geldig is tot 24 mei 2014 of later. Bent u uw identiteitsbewijs kwijt? Dan kunt u uw stem uitbrengen door een kopie te tonen van het proces-verbaal van vermissing van de politie of een verklaring van vermissing van de gemeente. Daarnaast moet u een pasje of document met uw naam en foto tonen, bijvoorbeeld de lidmaatschapskaart van een sportvereniging.

Iemand anders voor u laten stemmen

Dan kunt u iemand anders die kiesgerechtigd is uw stem laten uitbrengen. Deze gemachtigde mag niet meer dan twee machtigingen aannemen en moet uw stem tegelijk met zijn of haar eigen stem uitbrengen. Dit kan op twee manieren.

Stempas of kiezerspas overdragen

Op de achterkant van uw stempas kunt u een andere kiezer uit de gemeente Borger-Odoorn machtigen om uw stem uit te brengen. Dit kan tot en met de dag van de stemming zelf, door allebei een handtekening te zetten. De gemachtigde moet bij het stemmen een kopie van uw identiteitsbewijs meenemen. Wilt u bij nader inzien toch zelf stemmen? Dan kunt u gewoon met uw eigen stempas gaan stemmen en vervalt de volmacht.

Schriftelijke volmacht aanvragen

U kunt ook tot en met 20 mei een schriftelijke volmacht bij ons aanvragen. De gemachtigde ontvangt vervolgens een schriftelijk volmachtbewijs per post. U hoeft bij de schriftelijke volmacht geen kopie van uw legitimatiebewijs mee te sturen, dit is namelijk al door de gemeente gecontroleerd. Met een schriftelijke volmacht kunt u ook een kiezer uit een andere gemeente machtigen. Let op: een schriftelijke volmacht kunt u niet meer intrekken. Uw stempas wordt bij de volmacht namelijk ongeldig verklaard. Raakt het schriftelijk volmachtbewijs kwijt? Dan kan er niet meer met de volmacht gestemd worden.