Ga naar de inhoud

Producten en diensten

Inburgeren

U hoeft niet in te burgeren als u in Nederland komt wonen en u:

     

  • een Nederlands paspoort heeft
  • uit een EU-land, een EER-land, Turkije of Zwitserland komt
  • jonger bent dan 18 jaar of ouder dan de pensioengerechtigde leeftijd
  • 8 jaar of langer in Nederland woonde toen u leerplichtig was
  • Nederlandse diploma’s, certificaten of bewijsstukken van een opleiding in de Nederlandse taal heeft
  • tijdelijk naar Nederland komt voor studie of werk
  •  

Bent u verplicht om in te burgeren, maar lukt dit niet? De voorwaarden voor het aanvragen van een ontheffing zijn:

     

  • U bent ernstig ziek of heeft een geestelijke of lichamelijke beperking.
  • U heeft aantoonbaar veel moeite gedaan, maar u heeft uw examen niet gehaald.
  •  

U kunt ook een ontheffing aanvragen als u voldoende bent ingeburgerd. U bent voldoende ingeburgerd als u:

     

  • de Nederlandse taal goed spreekt
  • al 10 jaar of meer onafgebroken in Nederland woont
  • al 5 jaar of langer werkt in Nederland of hier vrijwilligerswerk doet
  •