Gemeente zet twee opvanglocaties in Exloo in voor 33 vluchtelingen

22 september 2022
Actueel
Het gemeentehuis van de gemeente Borger-Odoorn

De gemeente Borger-Odoorn gaat tijdelijk vluchtelingen huisvesten in de tweepersoons units bij het gemeentehuis en in een groepsaccommodatie op het terrein van Camping Exloo. Elders in de gemeente hoopt het college nog 17 vluchtelingen onder te brengen. Dit als reactie op de afspraak die het kabinet vorige week maakte met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Veiligheidsregio’s over crisisnoodopvang. Gemeenten moeten een tijdelijke verblijfplaats bieden aan vluchtelingen voor de periode van 1 oktober 2022 tot en met januari 2023. De Veiligheidsregio’s hebben afgesproken per regio 450 vluchtelingen te plaatsen. Borger-Odoorn wil 50 vluchtelingen tijdelijk huisvesting bieden.

De twee opvanglocaties zijn al snel inzetbaar. De gemeente verwacht de vluchtelingen daarom al eerder dan 1 oktober aanstaande te kunnen plaatsen. Burgemeester Jan Seton: “In Borger-Odoorn zetten we sinds het vroege voorjaar al regelmatig diverse locaties in voor de opvang van vluchtelingen. We doen dit graag, omdat we daarmee ook de druk op de gemeente Westerwolde kunnen verlichten. De Oekraïense vluchtelingen die tijdelijk in de units in Exloo verbleven, hebben een nieuwe woonplek gekregen in onze gemeente. De units kunnen we nu samen met de groepsaccommodatie op Camping Exloo inzetten voor vluchtelingen uit Ter Apel. Ik heb er alle vertrouwen in dat we ook een plek gaan vinden voor de resterende 17 vluchtelingen van onze taakstelling.”

De inwoners van Exloo hebben maandag 19 september een brief ontvangen over de inzet van de opvanglocaties in het dorp. Op woensdagavond 21 september heeft de gemeente de omwonenden geïnformeerd over de plannen.