Kunst brengt archeologische waarde Daalkampen in beeld

27 maart 2024
Actueel

In de wijk Daalkampen zijn de afgelopen ruim twintig jaren tijdens opgravingen veel archeologische vondsten blootgelegd. Resten van prehistorische huizen en voorwerpen van aardewerk en steen, achtergelaten door de vroegere bewoners. Om de archeologische waarde van dit gebied zichtbaar te maken, plaatst de gemeente een viertal kunstwerken in de wijk die de lange bewoningsgeschiedenis van Daalkampen verbeelden. De werken van cortenstaal komen op vier plekken in de wijk. Het idee is samen met de werkgroep Daalkampen, de lokale kunstenaar Jan van der Meij en de gemeente uitgewerkt. Woensdag 3 april plaatst wethouder cultuur, Ankie van Tongeren, het laatste kunstwerk.

Wethouder Van Tongeren: “De archeologische schatten uit de bodem van Daalkampen hebben een bijzondere waarde voor de historie van ons gebied. We zijn trots op de lange geschiedenis die door de opgravingen in beeld is gekomen en die we door deze vondsten steeds duidelijker hebben kunnen inkleuren. Met het laatste pas afgeronde stukje onderzoek in de noordwesthoek van de wijk is de archeologische puzzel compleet. Een mooie aanleiding om de archeologische waarde van Daalkampen met kunst in beeld te brengen. Met de plaatsing van de kunstwerken gaat een langgekoesterde wens van bewoners en gemeente in vervulling.” 

De vier kunstwerken en hun symboliek 

De kunstenaar legt met zijn ontwerpen de verbinding van jagersvolk naar vaste woon- en verblijfplaats: 

  • Oeros (wisent), locatie Trechterbeker/Westdorperstraat: de wisent waar eerst op werd gejaagd is nu omgevormd naar het houden en fokken van dieren op een vaste woon- en verblijfplaats. 
  • Graanhalmen/manden, locatie Draagsteen/Westdorperstraat: de graanhalmen staan voor voedsel binnen de jaarlijkse groeicyclus, de manden verbeelden de menselijke arbeid bij de oogst. 
  • Potscherven/vlechtwerk, locatie Poolse Bevrijderslaan: De potscherven staan symbool voor ‘tijd’. De potscherven hebben een vrouwelijke en een mannelijke kant. Bij de ene pot kijken ze naar elkaar als symbool van vereniging en voortplanting. Bij de andere pot kijken ze bij elkaar vandaan, naar het verleden en de toekomst. Het vlechtwerk verwijst naar het omheinen van akkers en bewoning op een vaste plaats. 
  • Zandloper, locatie Poolse Bevrijderslaan: de zandlopervorm symboliseert ‘tijd’. De glasvulling staat voor het ijs uit de ijstijd en de vorming van het landschap. De kleur barnsteen legt de verbinding met de mens en zijn drang om versiering aan te brengen in het leven