Ga naar de inhoud

Toegankelijkheid en belevingswaarde LOFAR-gebied vergroot: Bruggetje maakt wandeling over het Achterste Diep mogelijk

maandag 11 september 2017

In het LOFAR-gebied bij Buinen kun je prachtig wandelen. Het was alleen nog niet mogelijk om te voet over het Achterste Diep te komen. Hier komt verandering in. Op woensdag 20 september vindt de officiële opening van een bruggetje in dit gebied plaats, zodat het mogelijk is om uitgebreidere wandelingen te maken en routes aan elkaar te koppelen. De komst van het bruggetje is een initiatief van Stichting LofarTafel in samenwerking met Stichting Het Drentse Landschap. 

Gevarieerde wandelingen

Het bruggetje zorgt voor een centrale verbinding met meer dan tien wandelpaden die aan beide kanten van het Achterste Diep al in gebruik zijn, waaronder de knapzakroute, Boeren met Uitzicht en de LOFAR-wandelroute. LOFAR is een wetenschappelijke radiotelescoop van ASTRON. De optie om wandelingen aan elkaar te verbinden, maakt het voor bezoekers een extra aantrekkelijk gebied om in te recreëren. Met de komst van het bruggetje gaat een lange wens om het gebied toegankelijker voor bezoekers te maken in vervulling.

Het bruggetje

Stichting LofarTafel heeft verschillende partijen betrokken bij de wens om de toegankelijkheid en belevingswaarde van het LOFAR-gebied te vergroten. Er bleek een brug opgeslagen te liggen bij waterschap Hunze en Aa’s die geschikt zou zijn als bruggetje in het wandelgebied. Met een financiële bijdrage van verschillende partijen hebben de Stichting LofarTafel, Stichting Het Drentse Landschap en de gemeente Borger-Odoorn er voor gezorgd dat het bruggetje nu een nieuwe bestemming heeft.

Intentieverklaring Open Science Hub LOFAR

Het bruggetje is al in gebruik, maar wordt op 20 september officieel geopend. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst tekenen gemeente Borger-Odoorn, Stichting ASTRON, Stichting LofarTafel, Stichting Het Drentse Landschap, Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Leiden ook een intentieovereenkomst waarmee ze bevestigen dat ze zich willen inzetten voor de komst van een Science Hub in het gebied.

De doelstelling van de Science Hub LOFAR is om de kennis, wetenschap en technologie over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van radiosterrenkunde bereikbaar te maken voor iedereen. Daarnaast is er in het centrum informatie te krijgen over de natuurontwikkeling die plaats vindt op ditzelfde terrein. Wetenschap en natuur gaan hier hand in hand.

Nieuwsgierig? Kom naar het Weekend van de Wetenschap bij LOFAR

Voor mensen die al bekend zijn met het gebied is het nu dus mogelijk om uitgebreider te genieten. Bent u nog niet bekend met het LOFAR-gebied en het LOFAR-project? Dan bent u van harte welkom om dit te ontdekken op 8 oktober van 12.00- 17.00 op de LofarDag tijdens het Weekend van de Wetenschap. Er zijn dan allerlei activiteiten voor jong en oud op het LOFAR-terrein aan de Beeksdijk tussen Buinen en Exloo. Meer informatie over het programma vindt u op www.lofardag.nl