Ga naar de inhoud

Uitreiking Draaginsigne Gewonden en Draaginsigne Nobelprijs voor de Vrede in Borger-Odoorn

maandag 11 september 2017

Op donderdag 14 september aanstaande om 14.30 uur ontvangt de heer B.J. de Keijzer uit Nieuw-Buinen, uit handen van wethouder Frits Alberts het Draaginsigne Gewonden én de Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen.

De heer De Keijzer was één van de 9000 Nederlandse militairen die in de jaren 1979-1985 deel heeft genomen aan de UNIFIL vredesmissies in Libanon. Als gevolg van zijn militaire oorlogservaringen is de heer De Keijzer psychisch gewond geraakt.  

De gemeente Borger-Odoorn vindt het toekennen van het Draaginsigne Gewonden een eervol gebaar. “Voor hen, die het insigne toegekend krijgen, is het een belangrijke vorm van erkenning voor datgene wat zij gedaan hebben en waardoor zij, in welke vorm dan ook, gewond zijn geraakt”, aldus wethouder Alberts. 

Met de instelling van het Draaginsigne Gewonden is tegemoet gekomen aan de wens van veteranen om naar analogie van het Amerikaanse ‘Purple Heart’ een onderscheiding uit te reiken aan diegenen die tijdens de dienstvervulling gewond zijn geraakt. Het Draaginsigne Gewonden wordt toegekend aan militairen die onder oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties een lichamelijke verwonding en/of psychisch letsel hebben opgelopen. Het insigne is bedoeld om respect en dank te betonen aan alle veteranen die lijden of geleden hebben onder lichamelijke en/of psychische gevolgen van hun plichtsvervulling onder oorlogs- of daarmee vergelijkende omstandigheden.

Sinds 1994 onderzoekt het Veteraneninstituut, namens de Minister van Defensie, de meldingen voor het Draaginsigne Gewonden. 

Naast de Draaginsigne Gewonden ontvangt de heer De Keijzer van de wethouder ook de draaginsigne die behoort bij de Nobelprijs voor de Vrede, die in 1988 toegekend is aan 13 VN-vredesmachten, die in de periode van 1948 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden. 

In de jaren tot 1988 heeft Nederland deelgenomen aan acht van die deze vredesmissies: UNOGIL, UNIFIL, UNEF-1, UNTEA, UNOC, UNYOM, UNIPOM en UNTSO. Als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen van die acht vredesmachten heeft de minister van Defensie  besloten een draaginsigne ‘Nobelprijs VN militairen’ in te stellen.