Ga naar de inhoud

Verleden en heden ontmoeten elkaar in Valthe

maandag 9 april 2018

Student RUG presenteert onderzoeksresultaten over de historische verbinding tussen de gemeenten Westerwolde en Borger-Odoorn.

Op dinsdag 10 april is de Valtherdijk in Valthe decor van een historisch treffen. Nienke Voskuilen, student aan de RUG, deed onderzoek naar de (pre)historische verbinding tussen de gemeenten Westerwolde en Borger-Odoorn. Zij legde haar bevindingen vast in een landschapshistorische context en vertaalde de resultaten uit haar onderzoek in een presentatie die zij dinsdagmiddag a.s. in de Schuttershof in Valthe toelicht. Voorafgaand aan de presentatie wordt de historische (ver)binding tussen beide gebieden symbolisch neergezet tijdens een ludiek treffen op de Valtherdijk. Deze locatie bevindt zich vlakbij de gedenkwaardige plek waar de bisschop van Münster, Bernhard van Galen, alias Bommen Berend werd gestuit op zijn veroveringstocht tijdens de Münsterse inval in 1672.

Geschiedenis laten herleven

Locatie en aard van het onderzoek geven reden om een stukje geschiedenis te laten herleven. In deze historische context zal burgemeester Jan Seton dan ook het onderzoeksrapport in ontvangst nemen. Seton: “De veengebieden die ons omringen, zijn al eeuwenlang bron van heldhaftige verhalen en overleveringen. De Valtherschans vormde hierin een belangrijk strategisch bolwerk.

Een historisch gegeven dat de Valthenaren met trots vervult en waar we ook in de nabije toekomst graag meer invulling aan geven. Hoe mooi is het dan om dat samen op te pakken met onze Cittaslow partner Westerwolde. Samen optrekken om dit bijzondere landschap van zand en veen -vroeger moeras- op een nieuwe manier op de kaart te zetten en zo een moderne (veen)brug te slaan.”

Cittaslow partners

Waren beide gebieden in vroeger tijden nogal eens elkaars opponenten in onderlinge conflicten, inmiddels hebben de buurgemeenten elkaar ook gevonden in de samenwerking als Cittaslow partners. Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die streven naar de hoogst mogelijke kwaliteit van leven voor haar inwoners, ondernemers en bezoekers.