Ga naar de inhoud

Eikenprocessierups weer actief

woensdag 12 juni 2019

De eikenprocessierups is weer actief in de gemeente Borger-Odoorn. Nesten die ontstaan in gemeentelijke bomen binnen de bebouwde kom worden door ons in kaart gebracht en verwijderd. Treft u de eikenprocessierups aan op uw eigen terrein? Wij adviseren om de rupsen niet zelf weg te halen, maar een deskundig bedrijf in te huren. Nesten buiten de bebouwde kom halen we weg als dat bij ons gemeld wordt.

 

De eikenprocessierups komt van mei tot en met augustus voor. Eikenprocessierupsen lopen in een lange rij (processie) achter elkaar aan op en rond eikenbomen. Van de brandharen van de rups kunt u last krijgen, de brandharen zijn niet zichtbaar met het blote oog. De gewone haren wel.

 

Wat kan ik doen tegen de klachten?

Verwijder de brandharen door deze met plakband van de huid te halen. Spoel de huid en de ogen met voldoende lauw water. Was besmette kleding heel grondig op 60°C.

Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf. Zijn de klachten ernstiger of gaan ze niet weg, neem dan contact op met uw huisarts of met GGD Drenthe. Op www.ggddrenthe.nl vindt u meer informatie.