Ga naar de inhoud

Hitte en gezondheid: tips en adviezen

maandag 23 juli 2018

In verband met het warme weer heeft het RIVM het Nationaal Hitteplan in werking gesteld. GGD Drenthe en het RIVM waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van hitte, met name voor ouderen en hele jonge kinderen.

Wie lopen risico?

Warm weer vormt voor bepaalde groepen mensen een groter risico voor de gezondheid dan voor anderen. Ouderen vormen de grootste risicogroep  mede doordat ze minder goed door hebben dat ze moeten drinken. Niet alleen ouderen, maar ook mensen met een chronische aandoening, mensen die er alleen voor staan, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen hebben een groter risico. Ook kan gebruik van bepaalde geneesmiddelen, alcohol of drugs het risico vergroten bij aanhoudend warm weer.

Wat zijn klachten van hitte?

Warm weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en uitslag met blaasjes. In ernstige situaties kan bij mensen kramp, misselijkheid, uitputting en bewusteloosheid optreden.

Tips en adviezen

Schenk bij warm weer extra aandacht aan de volgende punten:

  • Drink voldoende: zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan normaal of als deze donker van kleur is. Bedenk dat u ook veel vocht verliest door zweten. Matig het gebruik van alcohol.
  • Houd uzelf koel: draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk zware inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur).
  • Houd uw woning koel: opwarming van de woning kan worden tegen gegaan door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.

Zorg voor elkaar bij deze extreme warmte. Let extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.

Meer informatie

Op www.ggddrenthe.nl of www.rivm.nl staat meer informatie over de risico’s voor uw gezondheid bij warm weer. Voor vragen over uw algemene gezondheid neemt u contact op met uw huisarts. Gebruikt u medicijnen en heeft u vragen, neem dan contact op met uw apotheek. Voor andere vragen neemt u contact op met GGD Drenthe via milieuengezondheid@ggddrenthe.nl of op 0592-306300.