Onderhoud bossen

Tussen 15 juli en 15 oktober 2023 gaat Bosgroep Noord-Nederland in opdracht van ons aan de slag met het onderhoud in verschillende bossen en houtsingels: 

  • Perceel bij de begraafplaats in Odoorn
  • Perceel rondom de visvijver in Drouwenermond
  • Verschillende percelen in de omgeving van Borger/Buinen/Exloo

Bekijk de kaarten onderaan deze pagina voor de precieze plekken.

Wat gaat er gebeuren? 

Het onderhoud gebeurt op verschillende manieren. Zo worden bossen machinaal ‘gedund’. Dat betekent dat sommige bomen weggehaald worden. Hierdoor ontstaat er voldoende licht en ruimte zodat andere bomen en struiken juist weer beter groeien. Zo zorgen we voor meer variatie en krijgen we gezondere bossen.  

Door bomen te kappen die ziek of dominant zijn, of die eigenlijk niet in het gebied thuishoren, maken we ruimte voor (jonge) inheemse bomen en struiken. Na de werkzaamheden blijven er vaak takken en enkele dode bomen achter. Dit is waardevol voor het bodemleven en vele plant- en diersoorten.  

Ook snoeien we beplanting en bomen langs bijvoorbeeld paden. Overhangende takken en dood hout in bomen verwijderen we. Zo blijven paden goed begaanbaar en veilig.

Eerst inventariseren 

Voordat we aan het onderhoud beginnen, inventariseren wij alle waardevolle planten en dieren in een bosperceel. Mierenhopen, dassenburchten, boomholtes en vogelnesten markeren wij. Zo kunnen we ze ontzien en beschermen tijdens het onderhoud.  

Heeft u nog vragen? 

Heeft u vragen over de werkzaamheden? Neem dan contact op met H. Vogelzang.

Let op: blijf tijdens de werkzaamheden uit de buurt van machines! De bestuurder kan u vaak niet zien en horen.