Opnieuw archeologische opgraving in Daalkampen Borger

28 februari 2023
Actueel

Vanaf maandag 6 maart gaan archeologen van bureau RAAP weer graven in de wijk Daalkampen in Borger. Het onderzoek vindt plaats in het laatste nog braakliggende deel van Daalkampen, ten zuiden van het nieuwe Esdalcollege. Ook hier verwachten de archeologen weer resten van prehistorische boerderijen met bijgebouwen en graanschuurtjes te vinden.

Mooi inkijkje in prehistorisch leven

Wethouder Ankie Huijing-van Tongeren: “Het is elke keer weer spannend welke verborgen geheimen er nu weer aan de oppervlakte komen. We zijn trots op de prehistorische cultuur die onze grond verbergt. Zo’n schat aan archeologische resten geeft ons steeds weer een bijzonder inkijkje in het leven van de oudste bewoners in dit gebied. Een mooi contrast met de modernste technieken die we tegenwoordig toepassen bij het bouwen van onze woningen.”

De gemeente heeft opdracht gegeven voor de opgraving, omdat ze het gebied dit jaar bouwrijp wil maken. Het onderzoek gaat ongeveer een maand duren. Hiermee wordt voorlopig het laatste puzzelstukje van de grote prehistorische nederzetting in Daalkampen ingevuld.

Al bijna 3000 jaar bewoning

In totaal zijn er in de hele wijk Daalkampen nu al bijna honderd plattegronden van boerderijen uit de bronstijd en ijzertijd (1200-0 Voor Chr.) opgegraven. Het is qua oppervlakte en aantallen boerderijen de grootste prehistorische nederzetting die ooit is opgegraven in Drenthe.
De bewoningsgeschiedenis van Borger is hier bijna 3000 jaar geleden begonnen.

Foto: Erf uit de bronstijd, bron: 3D reconstructie RAAP | Olav Odé.