Ga naar de inhoud

Proefvakken Valtherdijk Valthermond

Logo Borger-Odoorn
Logo BAM
Logo Arcadis
Logo Hoornstra

Onderhoud Plattelandswegen

Zoals vele gemeenten heeft ook Borger-Odoorn te maken met het onderhouden en in stand houden van plattelandswegen. Deze wegen zijn relatief smal en worden veel bereden door zwaar (landbouw)verkeer.
Plattelandswegen bestaan veelal uit asfalt of klinkers. Het verbeteren van de wegen met de beproefde technieken (overlagen van asfalt en herstraten met klinkers) is duur. De gemeente heeft daarom een Denktank in het leven geroepen om te komen tot goedkopere constructies voor deze wegen.
Binnen deze Denktank zijn de volgende instanties betrokken:

  • Gemeente Borger-Odoorn
  • BAM-Wegen regio Noord
  • Hoornstra Nieuw Buinen
  • ARCADIS Assen
  • LTO Noord afdeling Borger-Odoorn
  • Provincie Drenthe

Proefvakken alternatief onderhoud

Vanuit de Denktank is bedacht om een zevental proefvakken te gaan aanleggen om na te gaan hoe verschillende materialen en funderingen zich houden op dergelijke wegen. Elk proefvak is 100 meter lang. Hieronder kunt u de verschillende constructies bekijken:

Bij elk proefvak is een QR-code aangebracht. Met behulp van deze code komt u op onze website en krijgt u meer technische informatie over de opbouw van een proefvak.

Waar?

De proefvakken zijn in 2013 en 2014 aangelegd op de Valtherdijk in Valthermond, tussen de Valtherblokken-zuid en het Paardeweidsdijkje. Bekijk hier de kaart. De blauwe lijn geeft de locatie van de proefvakken aan. U kunt ook de volgende co├Ârdinaten in uw navigatiesysteem invoeren: N 52 51.243, E 6 56.434.

Evaluatie

Na een periode van 4 jaar zal een evaluatie worden opgesteld om inzage te krijgen welk proefvak zich het beste heeft gehouden in de afgelopen 4 jaren. Indien succesvol kan de constructie worden ingezet bij regulier onderhoud. De eindevaluatie heeft nog niet plaatsgevonden. Op dit moment wordt nog samen met de Provincie bekeken of uitbreiding van de proefvakken tot de mogelijkheden behoort.