Ga naar de inhoud

Cittaslow

Logo Cittaslow

Borger-Odoorn ontving in 2010 het internationale Cittaslow keurmerk. Een Cittaslow gemeente kenmerkt zich door een prettige leefomgeving en haar rijke cultuurhistorie. Dat geldt ook voor Borger-Odoorn. De Hunebedden vertellen het  eeuwenoude verhaal van de vroegste bewoners in deze omgeving. Het uitgestrekte landschap met bos, heide, zand en veen nodigt uit om te ontdekken. Het Cittaslow keurmerk stimuleert bestuurders, beleidsmakers, instellingen, ondernemers en inwoners om verantwoordelijkheid te nemen voor de ontwikkeling van de gemeente. Bewust omgaan met natuur en milieu is hierbij uitgangspunt.  

Oorsprong en filosofie

De Italiaanse stad Orvieto was in 1999 één van de initiatiefnemers voor het opstarten van het Cittaslow netwerk. Als reactie op de opkomst van fast food ontstond de Slow Food beweging. Slow Food maakt zich sterk voor de traditionele keuken, streekproducten en een verantwoorde voedselproductie. Cittaslow legt daarnaast de focus op landschap, milieu, cultuur en gastvrijheid en benadrukt het bewuster leven in een menselijk tempo. Dat betekent ook milieubewust en duurzaam ondernemen met toepassing van technologische ontwikkelingen met behoud van historie en identiteit. Een identiteit die garant staat voor een aantrekkelijke omgeving om te leven, werken en recreëren. Gastvrijheid en aandacht voor elkaar staat hierbij centraal.

Supporter van Cittaslow

De gemeente is trots op het keurmerk Cittaslow en deelt dit graag met ondernemers en organisaties. Bedrijven en organisaties die de kernwaarden van Cittaslow onderschrijven en op een positieve manier uitdragen, kunnen supporter worden van Cittaslow Borger-Odoorn. Een ondernemer of organisatie kan hiervoor zelf een aanvraag Supporter Cittaslow indienen of een andere ondernemer in de gemeente nomineren. Bij de beoordeling van de aanvraag toetst de gemeente op de thema’s maatschappelijke betrokkenheid, gastvrijheid, bewustzijn ten aanzien van milieu, duurzaamheid en innovatie, streekproducten (wanneer van toepassing) en cultuur. Bij een positieve score mag de onderneming het label ‘Supporter van Cittaslow Borger-Odoorn’ voeren. Bekijk het overzicht met de supporters van Cittaslow Borger-Odoorn.

Meer informatie

Facebook Cittaslow Borger-Odoorn

www.cittaslow-nederland.nl

www.cittaslow.net

Bekijk ook de filmpjes over Cittaslow Borger-Odoorn op YouTube:

Borger-Odoorn in beeld

Daar ga ik