Ga naar de inhoud

Buinen

Buinen is een esdorp. In 1850 bestond het bijna alleen uit wat boerderijen geconcentreerd aan enkele straten. Vergeleken met andere esdorpen in de vroegere gemeente Borger groeide Buinen tot 1940 vrij snel. Dat had te maken met de aanleg van een spoorweg en een haven. Het Noordooster Locaalspoor vergrootte ook de bedrijvigheid in Buinen vanaf 1905 sterk. Er was een station voor personenvervoer en een laad- en losplaats voor goederen en vee.

Tussen Buinen en Exloo ontstond een zandafgraving waar wagons met de hand werden gevuld met zand. Later werden de spoorlijn en de haven buiten gebruik gesteld. In 1977 werd de haven gedempt. Bij een vrij recent dorpsvernieuwingsproject werd de haven voor recreatieve doeleinden weer uitgegraven.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam er meer bedrijvigheid in het dorp. Tot 1965 was er aan de Spoorstraat een cartonnagefabriek. Na 1965 werd het fabriekspand gebruikt voor de fabricage van Fasto gasgeisers. Nefit Buderus heeft er tot in 2010 moderne cv ketels gefabriceerd.

Aantal inwoners

Per 1-1-2017: 821.