Ga naar de inhoud

Drouwenermond

Aan Drouwenermond is te zien hoe de vervening van de Drouwener- en Buinervenen verliep. Na vaststelling van de grens tussen Drenthe en Groningen in 1817 en toestemming van de stad Groningen om Drentse turf over Gronings water te vervoeren werd de Drouwenermond naar het Stadskanaal aangelegd. Het veen werd opengelegd door het graven van twee hoofddiepen: het Zuiderdiep en het Noorderdiep. De wijken kwamen daar loodrecht op uit.

In 1830 woonden in Drouwenermond 33 mensen. In Nieuw-Buinen woonde toen nog niemand. Maar Nieuw-Buinen ontwikkelde zich later veel sneller dan Drouwenermond. Opvallend in Drouwenermond is dat de bebouwing uiteindelijk bijna helemaal langs het Zuiderdiep kwam. Het Zeelandstreekje ligt niet aan het Zuiderdiep. In 1844 kwamen daar een aantal Zeeuwse families uit Westkapelle te wonen.

Maar weinig bewoners van de veendorpen kwamen uit Drenthe. De meesten waren trekarbeiders uit Groningen en Duitsland die eerst alleen zomers kwamen. Drouwenermond ontwikkelde zich tot een landbouwdorp.

Aantal inwoners

Per 1-1-2017: 575.