Ga naar de inhoud

Exloo

De naam Exloo laat zien dat er vroeger bos was in het gebied. De naam is waarschijnlijk ontstaan uit het oudsaksische Ek (eik) en loo (bos). Odoorn was het centrum van het kerspel waarbij ook Exloo en Valthe hoorden. Maar Exloo was lang het dorp met de meeste inwoners van de vroegere gemeente Odoorn. Het dorp had in 1612 112 inwoners tegen Odoorn 92 en Valthe 61. Toen de ontginning van de Exloër- en Valthervenen begon werden 2e Exloëmond en vooral Valthermond al snel groter dan Exloo.

Veel Drentse zanddorpen kregen ooit te maken met een grote dorpsbrand. Ook Exloo. In 1884 brandden er achttien huizen af. Zo ook het gemeentehuis dat in 1870 verhuisd was van Odoorn naar Exloo. Het gemeentehuis was in Exloo in logement Bussemaker gevestigd. Daarvoor zat het in Valthe en in Odoorn in een deel van een boerderij.

Aan het begin van de 20ste eeuw kreeg Exloo een halteplaats van de Noordooster Locaalspoorweg. In die tijd was ook aan de orde waar het gemeentehuis moest komen. Logement Bussemaker kreeg het voor elkaar dat het gemeentehuis in Exloo bleef door de grond die nodig was aan de gemeente te schenken. De inwoners van 2e Exloërmond waren er niet blij mee. Zij hadden hun best gedaan om het gemeentehuis in hun dorp te krijgen. Opnieuw brand in het gemeentehuis in Exloo in 1943. Het verzet wilde door het in brand steken van het gemeentehuis het bevolkingsregister vernietigen. Dit lukte niet.

Na de Drentse gemeentelijke herindeling in 1998 kwam het gemeentebestuur van de nieuwe gemeente Borger-Odoorn in Exloo. Het gemeentehuis werd grondig verbouwd en uitgebreid door Alberts en Van Huut architecten.

Links

Aantal inwoners

Per 1-1-2017: 1641.