Ga naar de inhoud

Nieuw-Buinen

Nieuw-Buinen lijkt wat het ontstaan betreft op Drouwenermond: een kanalenstelsel met woningbouw langs de Monden. In 1824 werd de eerste turf via de Buinermond afgevoerd. Door de drukke verveningsactiviteiten kwamen er kooplieden naar het gebied zoals Duitsers die glaswaren verkochten. Een van hen ontdekte dat de omstandigheden ideaal waren om een glasfabriek te vestigen. Er was voldoende brandstof en een kanalenstelsel om de producten af te voeren.

Zo ontstond in 1838 in Nieuw-Buinen de eerste glasfabriek, de fabriek van Thöne (later Bakker). Twee jaar later stichtte Meursing een fabriek. De glasindustrie werd belangrijk in Nieuw-Buinen. Het was rond het midden van de negentiende eeuw verreweg de grootste industrie in Drenthe. Op het hoogtepunt werkten er 1500 mensen in deze industrietak. Echter: in 1967 ging de laatste fabriek dicht.

Nieuw-Buinen is net als Drouwenermond vooral een belangrijk landbouwgebied. Er vestigden zich vooral boerenzoons uit Groningen. De dalgrond was en is heel geschikt voor de aardappelteelt. De boeren stichtten hun eigen coöperatieve aardappelmeelfabriek Hollandia. In 1971 werd de fabriek overgenomen door Avebe en kort daarna gesloten. Inmiddels was in de jaren vijftig van de vorige eeuw begonnen om nieuwe industrie naar Nieuw-Buinen te krijgen. In 1959 werd een 11 ha groot industrieterrein in gebruik genomen. Van de bedrijven die daar in de zestiger jaren kwamen (o.a. een confectiefabriek) is alleen de aardewerkfabriek Goedewaagen overgebleven.

Het Noorder- en Zuiderhoofddiep in Nieuw-Buinen zijn lang belangrijk geweest voor de afvoer van turf en later voor de aan- en afvoer van landbouwproducten. Vervoer over de weg kwam ook hier in de plaats van vervoer over water. Nadat de boeren de karakteristieke draaibruggen vervingen door dammen, was verkeer over water ook echt niet meer mogelijk. Gevolg: vervuiling van het water en stankoverlast. Veel van de kanalen waaraan Nieuw-Buinen en de andere veenkoloniale dorpen hun bestaan te danken hebben, werden daarom gedempt. Cultuurhistorie en recreatie kunnen motieven zijn om een kanaal nu weer open te graven.

Links

Aantal inwoners

Per 1-1-2017: 4765.