Ga naar de inhoud

Wapen, vlag en logo

In 1998 werden de gemeenten Borger en Odoorn samengevoegd tot de gemeente Borger-Odoorn. In het wapen, de vlag en het logo is te zien dat de gemeente bestaat uit een zandgedeelte en een veengedeelte.

Het wapen van de gemeente Borger-Odoorn anno 1998

Gemeentewapen

Bij koninklijk besluit van 17 juli 1999 kreeg de gemeente een wapen. De kleuren goud en zwart verwijzen naar het zand- en het veengedeelte van de gemeente. Het hunebed staat voor het zand en de houten schop voor het veen. De paarden verwijzen naar de agrarische geschiedenis van de gemeente en naar het belang van het paard voor sport en recreatie.

De vlag van Borger-Odoorn anno 1998

Vlag

Ook de gemeentevlag laat door kleur en afbeelding zien dat Borger-Odoorn een zand- en een veengedeelte heeft. Gele en zwarte banen en het gemeentewapen met hunebed en schop afgebeeld in zwart en geel. 

Logo van gemeente Borger-Odoorn anno 1998

Logo

De tweedeling van het landschap is te zien in de vorm en in de kleur van het logo. Goudgeel voor zand en esdorpenlandschap en warmpaars voor het veen. De vloeiende vormen symboliseren het glooiende landschap van de Hondsrug en de overgang van zand naar veen.