Provinciale Staten en Waterschap 2023

Op woensdag 15 maart kunt u stemmen voor de leden van de Provinciale Staten en de waterschappen. De stembureaus zijn dan van 07.30 tot 21.00 uur open.

Wat u moet weten voordat u gaat stemmen

Om te stemmen heeft u een stempas nodig

Neem ook uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee als u gaat stemmen. Uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs mag op de dag van de verkiezingen 5 jaar verlopen zijn.
De stempas krijgt u uiterlijk 1 maart 2023 thuisgestuurd. U krijgt een stempas als u:

  • Nederlander bent;
  • 18 jaar of ouder bent;
  • op 30 januari 2023 in Borger-Odoorn woont;
  • en niet uitgesloten bent van het kiesrecht.

U krijgt twee stempassen

U krijgt een stempas voor de provinciale statenverkiezing en een stempas voor de waterschapsverkiezing. Afhankelijk van uw nationaliteit kan het zijn dat u alleen een stempas ontvangt voor de waterschapsverkiezing. Wilt u voor beide verkiezingen stemmen? Dan moet u beide stempassen meenemen naar het stembureau.

Heeft u geen stempas gekregen? Of bent u uw stempas kwijt?

Tot en met 10 maart 2023 kunt u een vervangende stempas aanvragen. Dit kan binnenkort. De vervangende stempas krijgt u vóór 14 maart 2023 thuisgestuurd. U kunt ook zelf vóór 14 maart 2023 om 12.00 uur aan de balie in het gemeentehuis een vervangende stempas aanvragen. Een afspraak maken is niet nodig.

Wilt u in een andere gemeente stemmen?

Vraag dan een kiezerspas aan. Dit kan vanaf 1 februari en tot en met 10 maart 2023. Heeft u al een stempas ontvangen? Stuur deze dan mee bij de aanvraag. Mondeling kunt u tot 14 maart 2023 om 12.00 uur bij de balie van het gemeentehuis een kiezerspas aanvragen. Neem hierbij uw stempas mee. Een afspraak maken is niet nodig.

Met een kiezerspas voor de Provinciale Staten kunt u stemmen in elk willekeurig stembureau in de provincie Drenthe. Met een kiezerspas voor de waterschapsverkiezing kunt u stemmen in elk willekeurig stembureau binnen het waterschap Hunze en Aa’s of waterschap Vechtstromen.

Let op: de grenzen van de provincie zijn niet dezelfde als van het waterschap.

Wat moet u weten op 15 maart

Alle informatie die u nodig heeft op de dag van de verkiezingen, inclusief een lijst van de stembureaus is te vinden op de pagina wat moet u weten op de dag dat u gaat stemmen.