Registreren

Waar stemt u precies voor?

Het Europees Parlement controleert de Europese Commissie. U kiest tijdens de verkiezingen de partij die u in het Europees Parlement wilt zien. U kunt alleen op Nederlandse partijen stemmen. 

Registreren voor verkiezingen Europees Parlement

De verkiezingen voor het Europees Parlement vinden plaats van 6 tot 9 juni 2024. In sommige gevallen moet u zich vooraf registeren.

Wanneer is registratie nodig?

Woont u in Nederland, bent u geen Nederlander en heeft u de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie (EU)? Dan mag u zelf bepalen in welk EU-land u stemt voor de verkiezing van het Europees Parlement. U kunt stemmen in Nederland, maar ook in het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft. Als u wilt stemmen in Nederland, moet u zich eerst registeren.

Hoe kunt u zich registreren?

Wilt u in Nederland stemmen voor de verkiezing van het Europees Parlement en heeft u zich hiervoor nog niet eerder geregistreerd? Vul dan het formulier model Y 32externe-link-icoon in. Stuur het ingevulde en ondertekende formulier naar de gemeenteexterne-link-icoon, ter attentie van Burgerzaken. Doe er ook een kopie van uw geldige identiteitsbewijs bij. Het formulier moet uiterlijk op 23 april 2024 bij ons binnen zijn.

Wilt u stemmen voor de Europese verkiezing in het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft? Dan hoeft u zich niet te registreren bij de gemeente. Heeft u zich al eerder in Nederland geregistreerd voor de Europese verkiezingen? Neem dan contact met ons op om uw eerdere registratie (model Y 32) in te trekken. Benieuwd of u zich al geregistreerd heeft? Dan kunt u met ons bellen.

Meer informatie 

Ga voor meerdere vertalingen van het formulier model Y32externe-link-icoon naar de website van de Rijksoverheid 

Ondersteuningsverklaring nodig?

Ga voor meer info naar onze paginaexterne-link-icoon. Krijg meer te weten over het afleggen van een ondersteuningsverklaring voor verkiezingen Europees Parlement.