Sloop sporthal De Koel feestelijk gevierd

31 januari 2024
Actueel

Startmoment sloop en bouw sporthal De Koel 

"10, 9, 8, 7, 6..." onder luide aanmoediging van de kinderen van OBS Meander, Montessorischool Borger, CBS De Borgh en kinderopvang Partou is vandaag de start van de sloop en de bouw van sporthal De Koel gevierd. 

Wethouder van Tongeren en directeur Dirk Jan de Rouwe van bouwgroep Dijkstra Draisma onthulden samen met acht kinderen de bouwhekdoeken. De afgelopen weken hebben de kinderen van de scholen en de kinderopvang deze doeken kleurrijk ingevuld. 

De realisatie van de nieuwe sporthal is een samenwerking tussen de gemeente en Bouwgroep Dijkstra Draisma. Een klankbordgroep bestaande uit gebruikers en een vertegenwoordiger namens dorpsbelangen heeft meegedacht over het ontwerp. De klankbordgroep heeft gezamenlijk prioriteiten gesteld en afwegingen gemaakt. We doen er alles aan om de sporthal voor iedereen toegankelijk te maken. 

Sporthal De Koel dateert uit 1968 en is aan vervanging toe. De nieuwe sporthal voldoet aan de eisen van het NOC*NSF. Door flexibele scheidingswanden is de hal op te delen in drie delen. Daarnaast is er een aparte multifunctionele (sport)ruimte. Bijvoorbeeld te gebruiken voor yoga en judo. Verder bestaat de sporthal uit een horeca gedeelte met keuken en kantine, en zes kleedkamers. De entree ligt op de eerste verdieping. Alle gebruikers en toeschouwers komen hierdoor langs of door de kantine. Voor mensen met een beperking is er op de begane grond een ingang, en op die manier is de sporthal voor iedereen toegankelijk. 

Voor de realisatie van de nieuwe sporthal moet eerst de oude sporthal gedemonteerd worden. We gaan bij de sloop kijken welke onderdelen we opnieuw kunnen gebruiken. Denk hierbij aan het verwerken van de oude sportvloer als wand in de kantine en de gangen. Ook nieuwe materialen willen we zo duurzaam mogelijk aanschaffen, we kijken daarom goed naar de herkomst en de impact op het milieu. Daarnaast wordt de sporthal all-electric, met de ambitie om een energieneutraal sportcomplex te realiseren.