Strengere controle op het ingezamelde PMD-afval

26 maart 2024
Actueel

Strengere controle PMD-afval 

Bijna al het afval is grondstof voor nieuwe producten. Daarom is het belangrijk om afval goed te scheiden. In onze gemeente gaat dat steeds beter. Wij zien in onze cijfers dat de hoeveelheid restafval per inwoner ieder jaar minder wordt. We zetten nu een volgende stap: het verhogen van de kwaliteit van de ingezamelde afvalstromen.

Veel vervuiling in PMD-afval

Het is belangrijk dat het ingezamelde PMD-afval, GFT-afval, glas, oud papier en textiel schoon is. Hoe schoner, hoe meer grondstoffen er uit kunnen worden gehaald. Uit recente analyses blijkt dat vooral in het PMD-afval nog te veel vervuiling zit. En met meer dan 15% vervuiling, wordt een hele vracht PMD-afval al snel afgekeurd. Dat betekent dat 85% van het ‘goede’ PMD-afval alsnog wordt verbrand. Dat is zonde, want het levert minder grondstoffen op én is ook nog eens heel duur.

Voorlopers gaan PMD-containers controleren

Om deze vervuiling te verminderen, zetten wij vanaf 2 april ‘voorlopers’ in. Deze voorlopers lopen voor de vuilniswagen uit en controleren of er (te) veel vervuiling in de PMD-container zit. Zit er te veel vervuiling in? Dan kan de voorloper besluiten dat de PMD-container die week niet wordt geleegd. U moet de vervuiling er dan zelf uithalen en kunt uw PMD-container de eerstvolgende keer alsnog aan de weg zetten. U hoeft ons niet te bellen dat uw container niet is geleegd.

Wat hoort in de PMD-afvalbak?

Kijk op de website van de Afvalscheidingswijzerexterne-link-icoon. U kunt uzelf ook de volgende vragen stellen:

  • Is het een verpakking?
  • Is het leeg?
  • Komt het uit de keuken of badkamer?

Is het antwoord drie keer ‘ja’? Dan is het PMD-afval!

Het volgende afval mag absoluut niet bij het PMD: textiel, papier, luiers, glas, elektronica, dakpannen, regentonnen, landbouwplastic, worteldoek, gft, speelgoed, stofzuigers, tuinmeubelen.

Wat mag bij het PMD?