Tijdelijke nachtopvang voor asielzoekers in 2e Exloërmond

31 januari 2024
Actueel

Tijdelijke nachtopvang voor asielzoekers in 2e Exloërmond

Vanaf 1 februari tot en met 31 maart 2024 vangt het COA maximaal 200 asielzoekers op voor de nacht in een tent op het terrein van de gemeentewerf in 2e Exloërmond. Het gaat om asielzoekers die geen slaapplek hebben in Ter Apel.

Wethouder Bernard Jansen: “We vinden het belangrijk en ook onze verantwoordelijkheid om op deze manier een bijdrage te leveren in de opvang van vluchtelingen. Het is al langere tijd bekend dat het COA kampt met een te lage opvangcapaciteit. We doen al veel in onze gemeente als het gaat om de opvang van asielzoekers. We hopen dat nu ook andere gemeenten geïnspireerd raken om hun steentje bij te dragen. Zodat er snel een einde komt aan deze onhoudbare situatie.”

Waarom is de tijdelijke nachtopvang van asielzoekers nodig?

Het aanmeldcentrum in Ter Apel is nog steeds overvol. Er is weinig tot geen plek voor nieuwe mensen. Om te voorkomen dat asielzoekers buiten moeten slapen, plaatste de gemeente Stadskanaal begin december een grote tent in Stadskanaal. Hierin worden elke avond en nacht maximaal 200 asielzoekers opgevangen. De druk op de asielopvang is nog steeds erg groot. Daarom gaat onze gemeente ook een bijdrage aan noodopvang leveren. Vanaf 1 februari staat er een opvangtent op het terrein van de gemeentewerf in 2e Exloërmond.

Waarom komt de nachtopvang in 2e Exloërmond?

Op 14 december 2023 besloten college en raad van Borger-Odoorn om Stadskanaal op te volgen. Dat betekent dat wij van 1 februari tot en met 31 maart 2024 elke avond en nacht maximaal 200 asielzoekers opvangen op het terrein van de gemeentewerf in 2e Exloërmond. Wij hebben voor deze locatie gekozen omdat dit terrein van de gemeente is en hier alle voorzieningen (water, stroom) aanwezig zijn. De locatie is rustig gelegen, op afstand van woningen.

Wat houdt de nachtopvang in?

De asielzoekers komen ’s avonds met de bus aan. Ze krijgen een warme maaltijd, kunnen douchen en slapen. De volgende ochtend vertrekken ze weer met de bus naar Ter Apel. De avond erna komt er dan weer een nieuwe groep asielzoekers. De opvang is dus alleen voor de avond en de nacht. Overdag verblijven er geen asielzoekers in de tent.

Wat merken inwoners van de nachtopvang?

Inwoners merken weinig van de opvang. De asielzoekers verblijven alleen op het terrein van de tent. Ze verlaten dit terrein tijdens hun verblijf niet. Het terrein wordt beveiligd. 

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over de opvang van asielzoekers in Nederland? Bel dan met de informatielijn van het COA via tel. 088-715 7000. Of stuur een mail naar COA. Heeft u vragen over de opvanglocatie in 2e Exloërmond? Neem dan telefonisch contact op met ons.