Ga naar de inhoud

Zwemwater

Foto zwemplas bij de Fruithof
Zwemplas bij De Fruithof

U kunt in Drenthe op tal van plaatsen zwemmen. Niet alleen in de vele zwembaden, maar ook op allerlei plaatsen in de vrije natuur. Het water in zwembaden voldoet aan de eisen en er is permanent toezicht op zwemmers. De Drentse kanalen, meren en plassen zijn lang niet altijd geschikt als zwemwater. Bijvoorbeeld omdat de plas in gebruik is voor andere doeleinden zoals vissen, surfen of zandzuigen.

Zwemplassen in de gemeente Borger-Odoorn

In de gemeente Borger-Odoorn kun je op drie plekken zwemmen in zwemplassen. Het water in deze plassen wordt gecontroleerd door de waterschappen. Zwemmen in andere wateren wordt afgeraden.

De zwemplassen in Borger-Odoorn:

  • Hunzedal in Borger
  • De Fruithof in Klijndijk
  • Het Verlaat in Valthermond

Kwaliteit van het zwemwater

In de zomermaanden controleren de waterschappen in Drenthe het zwemwater op de aanwezigheid van specifieke colibacteriƫn. Als er veel van deze bacteriƫn in een zwemplas voorkomen, kan het zijn dat het water ziekteverwekkers bevat. Volgens Europese richtlijnen wordt vanaf april tot en met september de kwaliteit van het water onderzocht. De resultaten van het onderzoek worden op de website van de waterschappen en in regionale media gepubliceerd.

Veiligheid van de zwemplassen

Jaarlijks stelt de provincie een onderzoek in naar de veiligheid van het zwemwater. Hierbij wordt onder andere gelet op de afbakening van ondiepe gedeelten en de steilheid van de oever. De zandwinplassen zijn in elk geval verboden terrein en dat wordt ook als zodanig aangegeven. Zwemmen in open water is altijd voor eigen risisco!

Meer informatie?

Op www.zwemwater.nl vindt u een overzicht met de zwempassen en informatie over de actuele waterkwaliteit. Zwemplassen waar een zwemverbod of negatief zwemadvies geldt, staat ook op NOS-teletekst pagina 725 en op www.drenthe.nl.