Verkiezing Europees Parlement

Waar stemt u precies voor?

Het Europees Parlement controleert de Europese Commissie. U kiest tijdens de verkiezingen de partij die u in het Europees Parlement wilt zien. U kunt alleen op Nederlandse partijen stemmen. 

Registreren voor verkiezingen Europees Parlement

De verkiezingen voor het Europees Parlement vinden plaats van 6 tot 9 juni 2024. In sommige gevallen moet u zich vooraf registeren.

Wanneer is registratie nodig?

Woont u in Nederland, bent u geen Nederlander en heeft u de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie (EU)? Dan mag u zelf bepalen in welk EU-land u stemt voor de verkiezing van het Europees Parlement. U kunt stemmen in Nederland, maar ook in het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft. Als u wilt stemmen in Nederland, moet u zich eerst registeren.

Hoe kunt u zich registreren?

Wilt u in Nederland stemmen voor de verkiezing van het Europees Parlement en heeft u zich hiervoor nog niet eerder geregistreerd? Vul dan het formulier model Y 32 in. Stuur het ingevulde en ondertekende formulier naar de gemeente, ter attentie van Burgerzaken. Doe er ook een kopie van uw geldige identiteitsbewijs bij. Het formulier moet uiterlijk op 23 april 2024 bij ons binnen zijn.

Wilt u stemmen voor de Europese verkiezing in het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft? Dan hoeft u zich niet te registreren bij de gemeente. Heeft u zich al eerder in Nederland geregistreerd voor de Europese verkiezingen? Neem dan contact met ons op om uw eerdere registratie (model Y 32) in te trekken. Benieuwd of u zich al geregistreerd heeft? Dan kunt u met ons bellen.

Meer informatie 

Ga voor meerdere vertalingen van het formulier model Y32 naar de website van de Rijksoverheid