Verkiezingen Tweede Kamer
Op woensdag 22 november 2023 zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer.
Waar stemt u voor bij de Tweede Kamer verkiezing?
De Tweede Kamer heeft als taak om de regering te controleren. De Tweede Kamer maakt ook samen met de regering nieuwe wetten. Door te stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen heeft u invloed op de besluiten van de Tweede Kamer. De zittingsduur van de leden van de Tweede Kamer is meestal vier jaren. Maar dit kan ook korter zijn door bijvoorbeeld de val van het kabinet. Meer over de Tweede Kamerverkiezingen kunt u lezen op de website van het parlement.
Hoe meer stemmen op de kandidaten van een partij zijn uitgebracht, hoe meer zetels een partij krijgt. Dit bepaalt welke personen na de verkiezingen in de Tweede Kamer komen.
De Kiesraad stelt het aantal zetels vast waar een partij recht op heeft. De Kiesraad stelt ook de zetelverdeling over de kandidaten vast. Meer uitleg hierover staat op de website van de Kiesraad.
Stempas en kandidatenlijst
U krijgt uiterlijk woensdag 8 november 2023 uw stempas per post binnen. Uiterlijk vrijdag 17 november ontvangt u de kandidatenlijst met de post. Heeft u 1 van beiden niet ontvangen? Neem dan contact op met de gemeente.
Stembureaus
Tijdens de verkiezingen kunt u uw stem uitbrengen in 1 van de 22 stembureaus in de gemeente Borger-Odoorn. Een overzicht van de stembureaus is te vinden op de pagina stembureaus.
Vragen en antwoorden over de verkiezingen
Wat moet ik meenemen als ik ga stemmen?
Als u gaat stemmen moet u uw stempas en een geldig identiteitsbewijs meenemen. Dat kan een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs zijn. Voor deze verkiezing geldt dat het identiteitsdocument maximaal 5 jaar verlopen mag zijn.
Kan ik iemand anders laten stemmen?
Kunt u niet zelf naar het stembureau? Dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen. U kunt alleen iemand machtigen die in dezelfde gemeente stemt als u. Dit kan op twee manieren:
1. U machtigt iemand via uw stempas. U vult het veld voor de machtiging in op uw stempas. De persoon die u machtigt neemt uw stempas en kopie legitimatiebewijs (maximaal 5 jaar verlopen) mee naar het stembureau.
2. U machtigt iemand schriftelijk. De persoon ontvangt dan een volmachtsbewijs. Dit doet u bijvoorbeeld wanneer u geen legitimatiebewijs heeft of tijdelijk in het buitenland zit. De volmacht regelt u online, de link volgt nog. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 17 november 2023 17.00 uur. Voor het regelen van de volmacht heeft u uw DigiD nodig.
Kan ik een vervangende stempas krijgen?
Raakt u uw stempas kwijt, vraag dan persoonlijk een vervangende stempas aan. Dit kan binnenkort via een digitale aanvraag tot uiterlijk vrijdag 17 november 2023 17.00 uur.
Tot dinsdag 21 november 2023 tot 12.00 uur kunt u bij de balie van het gemeentehuis van de gemeente in Exloo een nieuwe stempas aanvragen. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.
Wanneer u een vervangende stempas heeft aangevraagd, is de oude stempas niet meer geldig. Vindt u toch uw “oude” stempas terug, dan kunt u daarmee niet stemmen. Dat kan alleen met de nieuwe stempas.
Kan ik buiten de gemeente stemmen?
Wilt u voor Tweede Kamer in een andere gemeente stemmen? Dan moet u een kiezerspas hebben. Met een kiezerspas kunt u stemmen in elk stembureau binnen Nederland. Deze kiezerspas kunt u digitaal of persoonlijk aanvragen. Dit kan uiterlijk tot vrijdag 17 november 2023 17.00 uur. Digitaal een kiezerspas aanvragen doet u met uw DigiD.
U kunt binnenkort een kiezerspas aanvragen.
Ook kunt u met de stempas naar het gemeentehuis gaan om persoonlijk een kiezerspas aan te vragen. Daar wordt uw stempas ingenomen en ontvangt u een kiezerspas. Het mondeling aanvragen van kiezerspassen kan tot uiterlijk dinsdag 21 november 2023, 12.00 uur. Hier hoeft u geen afspraak voor te maken.
Kan ik in het buitenland stemmen?
Bent u in het buitenland en wilt u stemmen? Dat kan via de gemeente Den Haag
Op welke partijen kan ik stemmen?
Welke partijen er deelnemen aan de verkiezingen is nog niet bekend. Deze informatie volgt later.