Ga naar de inhoud

Begraven en asbezorging

Overlijdensaangifte

Als iemand overlijdt, registreert de gemeente dit in de Burgerlijke stand. Meestal doet de uitvaartverzorger aangifte van overlijden op het gemeentehuis, maar een familielid of kennis van de overledene kan dat ook doen. U doet aangifte van overlijden altijd in de gemeente waarin de betreffende persoon is overleden. Dit moet binnen zes dagen na de dag van overlijden gebeuren. Met de aangifte geeft de gemeente normaal gesproken toestemming voor het begraven of cremeren van de overleden persoon.

Rechthebbende en grafakte

Slechts één nabestaande kan contactpersoon zijn voor de gemeente. Deze nabestaande heeft de grafrechten (de rechten en plichten die bij het (urnen)graf horen) en is daarmee rechthebbende. De naam van deze rechthebbende staat vermeld in de grafakte. Als de grafrechten zijn verlopen kan de gemeente het graf verwijderen. Voor historische graven gelden speciale regels.

Gemeentelijke begraafplaatsen

De gemeente heeft acht gemeentelijke begraafplaatsen. Dit zijn:

  • Begraafplaats 2e Exloërmond, Noorderdiep 119/ Kerkhoflaan, 2e Exloërmond
  • Begraafplaats Borger, Westdorperstraat 1D, Borger
  • Begraafplaats Nieuw-Buinen 32, Kerklaan 11, Nieuw-Buinen
  • Begraafplaats Nieuw-Buinen 42, Zuiderdiep 309 A, Nieuw-Buinen
  • Begraafplaats Odoorn, Schaapstreek 4, Odoorn
  • Begraafplaats Valthe, Odoornerweg 3, Valthe
  • Begraafplaats Valthermond-Oost, Valtherdijk 2, Valthermond
  • Begraafplaats Valthermond-West, Vrijheidslaan 68, Valthermond

Naast deze algemene begraafplaatsen van de gemeente zijn er een particuliere begraafplaats in Drouwenerveen, een katholieke begraafplaats in Zandberg en een Joodse begraafplaats in Borger. Deze begraafplaatsen hebben elk hun eigen reglementen en voorwaarden.

Asbezorging

In de gemeente Borger-Odoorn is geen crematorium. De dichtstbijzijnde crematoria bevinden zich in Assen en Emmen. Op enkele begraafplaatsen in de gemeente Borger-Odoorn is wel ruimte voor het plaatsen van urnen in een urnengraf of –nis. Verder is het op alle begraafplaatsen mogelijk om as uit te strooien.

Documenten