Ga naar de inhoud

Zonneparken

In de gemeente Borger-Odoorn zijn en worden diverse zonneparken ontwikkeld. Dat zijn velden waarop grote aantallen zonnepanelen worden geplaatst om duurzaam energie mee op te wekken.

Beleid

In december 2017 heeft de gemeenteraad beleid vastgesteld voor grootschalige zonneparken in de gemeente Borger-Odoorn. U kunt het beleidsplan en de bijbehorende bijlagen bekijken en downloaden.

Hebt u zelf plannen om een zonneakker aan te leggen? Neem dan contact met ons op.

Plannen in ontwikkeling

Vanuit het beleidsplan 'Zonneoogst' geeft de gemeente voor de periode 2018-2020 ruimte aan een beperkt aantal zonneparken: 10 keer 1-5 hectare en 2 keer 5-60 hectare. Binnen die ruimte zijn momenteel de volgende parken in ontwikkeling:

  • Exloo, op percelen ten oosten van de kern Exloo en ten zuiden van de Oude Dijk (circa 59 hectare), initiatiefnemer Groenleven (ter inzage gelegen van 7 juni t/m 18 juli 2018)
  • Westdorp, op een perceel in de kruising aan de Groenedijk en de Kanaalstraat en op circa 280 meter ten noorden van dit perceel een aantal percelen ten westen van de Kanaalstraat (2x 5 hectare), initiatiefnemer Lightsource (ter inzage gelegen van van 21 juni t/m 21 augustus)
  • Buinerveen, Paardetangendijk op de percelen ten zuidoosten van de provinciale weg N374 en ten noordwesten van de Paardetangendijk (circa 41 hectare), initiatiefnemer PowerField (ter inzage gelegen van 19 juli t/m 29 augustus)
  • Buinen, op percelen ten noorden van de Kanaalstraat en de N374, tussen de kernen Buinen en Buinerveen (circa 5 hectare), initiatiefnemer particulier samen met Hooghweg Energy (ter inzage gelegen van 19 juli t/m 29 augustus)
  • Valthermond, M2883 en M3006 op de percelen ten noorden van de kern Valthermond, in de zuidoosthoek van de kruising Valtherblokken-Noord en De Dreef (2x 5 hectare), initiatiefnemer KiesZon (ter inzage gelegen van 19 juli t/m 29 augustus)

Nog geen bestemmingsplan ingediend:

  • Buinerveen, op een perceel achter Noorderstraat 49, ten zuiden van N374 (5 hectare), initiatiefnemer particulier samen met Buist solar technologie (nog geen bestemmingsplan overlegd)
  • Nieuw-Buinen, ten westen van het Buinerhornse bos tussen Tweederdeweg-Noord en de N374 (5 hectare), initiatiefnemer particulier 
  • Drouwenermond, ten westen van de kruising N374 en de Drentse Mondenweg (5 hectare), initiatiefnemer particulier samen met Tenacity

Dat houdt in dat er nog ruimte is voor twee zonneparken van maximaal 5 hectare. Daarvoor vindt in de tweede helft van 2018 een nieuwe inschrijfronde plaats.

Daarnaast was de ontwikkeling van een aantal initiatieven al gestart voordat het beleidsplan 'Zonneoogst' werd vastgesteld. Deze vallen buiten de kaders van het beleidsplan:

  • Nieuw Buinen, op de voormalige vloeivelden van Avebe (circa 100 hectare), initiatiefnemer Hoornstra B.V. / Avebe (ter inzage gelegen van 26 april t/m 6 juni 2018)
  • Borger, bij de wijk Daalkampen (circa 20 hectare), initiatiefnemer particulier samen met Groenleven (ter inzage gelegen van 7 juni t/m 18 juli 2018)