Ga naar de inhoud

NL-Alert

NL Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, een terroristische aanslag of noodweer. Met NL-Alert kan de overheid mensen via hun mobiel heel gericht alarmeren en informeren tijdens een ramp in de buurt. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat u op dat moment het beste kunt doen. 

Zo werkt NL-Alert

De overheid zendt een tekstbericht uit naar mobiele telefoons in de directe omgeving van een noodsituatie. NL -Alert werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. U ontvangt hierdoor NL-Alert ook als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Uw naam en telefoonnummer zijn niet nodig. 

Ontvangt mijn telefoon NL-Alert?

Veel telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn al ingesteld voor NL-Alert. Voor sommige toestellen moet u dit zelf doen. Bij de iPhone gaat dat eenvoudig: ga naar Instellingen>Berichtgeving en schakel onderaan de optie Noodmeldingen in. Bij de instelhulp kunt u ook zien hoe u uw mobiel goed kunt instellen. 

Waarom heb ik geen NL-Alert ontvangen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u geen NL-Alert hebt ontvangen terwijl u wel in het verzendgebied was. Bijvoorbeeld omdat uw telefoon uitstond, u in gesprek was, u op dat moment slecht bereik had of omdat u via mobiel internet een app downloadde of video bekeek. Daarnaast moet uw telefoon goed ingesteld zijn, zie hiervoor. 

Meer informatie