Ga naar de inhoud

Gladheidbestrijding

Van begin november tot eind maart staan medewerkers van de gemeente zeven dagen per week klaar om uit te rukken in het geval van gladheid. In principe strooien we tot 23.00 uur en na 4.30 uur. De prioriteit ligt bij doorgaande (bus)routes. Die maken we indien nodig sneeuwvrij en strooien we als eerste. Ook de doorgaande ­fietsroutes pakken we waar mogelijk snel aan. Bepaalde fietspaden (zoals in de Staatsbossen) kunnen we niet meenemen omdat de eigenaren zout niet toestaan.

> Bekijk hier de strooiroute voor wegen en fietspaden

Prioriteiten

Naast de doorgaande wegen is er extra aandacht voor:

  • De meest logische toegangswegen vanaf hoofdroutes naar scholen 
  • De omgeving van openbare voorzieningen, zoals bibliotheken, apotheken, begraafplaatsen en dorpshuizen 
  • (Alternatieve) busroutes 

Voor het strooien van niet-gemeentelijke wegen (in onze gemeente de N34, de Rolderstraat in Borger, de weg Schoonloo-Stadskanaal en de Drentse Mondenweg) is de provincie Drenthe verantwoordelijk.

Wijzigingen

Ten opzichte van vorig jaar is er een aantal wijzigingen in de strooiroute:

  • In Borger worden de routes door Daalkampen, Hunzedal-Markestraat-Rozendael, Brinkstraat-Bloemdijk en Bargakkers-Kampakkers-Molenplaatsweg niet meer gestrooid. Net zoals in de rest van de gemeente wordt in woonstraten/-wijken in principe niet gestrooid, tenzij ze toegang bieden tot scholen, hulpdiensten of andere belangrijke voorzieningen.
  • Vanwege de belangrijke functie als schoolroute, de ontsluiting van de fietsbrug over de N34 en de bereikbaarheid voor hulpdiensten wordt in de Grote Brink-Eskant-Westeresstraat, de IJzertijdstraat en de volledige Julianastraat in Borger wel gestrooid. De Oosteresstraat-Harm Tiesingstraat komt te vervallen, omdat de politie deze route niet meer gebruikt als uitvalsbasis.
  • Net als bij andere bedrijventerreinen wordt de hoofdroute op bedrijventerrein Aan de Strengen in Borger ook gestrooid.
  • Het nieuw aangelegde fietspad langs de parallelweg naast de N34 tussen Ees en Exloo vormt een belangrijke fietsverbinding en wordt gestrooid.

Niet altijd en overal

Mede omdat de middelen beperkt zijn kunnen we gladheid niet overal volledig voorkomen. Daarom roepen we weggebruikers op om bij gladde omstandigheden goed op te letten. Binnen de bebouwde kom wordt over het algemeen spaarzaam gestrooid.

Bij extreme sneeuwval of ijzel kan het zijn dat meer tijd nodig is om de hoofdroutes berijdbaar te maken. Dat kan leiden tot een gewijzigde aanpak.

Zelf strooien

Valt de openbare weg in uw buurt buiten de strooiroutes maar wilt u hier zelf strooien? Dan kunt u mogelijk gebruikmaken van strooizout van de gemeente. U kunt contact met ons opnemen voor meer informatie. Let op: deze mogelijkheid geldt niet voor locaties waar het regenwater is afgekoppeld van de riolering.