Ga naar de inhoud

Gladheidbestrijding

Van begin november tot eind maart staan medewerkers van de gemeente zeven dagen per week klaar om uit te rukken in het geval van gladheid. In principe strooien we tot 23.00 uur en na 4.30 uur. De prioriteit ligt bij doorgaande (bus)routes. Die maken we indien nodig sneeuwvrij en strooien we als eerste. Ook de doorgaande ­fietsroutes pakken we waar mogelijk snel aan. Bepaalde fietspaden (zoals in de Staatsbossen) kunnen we niet meenemen omdat de eigenaren zout niet toestaan.

> Bekijk hier de strooiroute voor wegen en fietspaden

Prioriteiten

Naast de doorgaande wegen is er extra aandacht voor:

  • De meest logische toegangswegen vanaf hoofdroutes naar scholen 
  • De omgeving van openbare voorzieningen, zoals bibliotheken, apotheken, begraafplaatsen en dorpshuizen 
  • (Alternatieve) busroutes 

Voor het strooien van niet-gemeentelijke wegen (in onze gemeente de N34, de Rolderstraat in Borger, de weg Schoonloo-Stadskanaal en de Drentse Mondenweg) is de provincie Drenthe verantwoordelijk.

Wijzigingen

Ten opzichte van vorig jaar is er een aantal wijzigingen in de strooiroute:

  • Wegens nieuw beton is in Valthermond het fietspad langs de Kavelingen vorig jaar niet gestrooid. Deze is vanaf dit jaar weer opgenomen in de strooiroute.

  • Wegens nieuw beton is in 2e Exloërmond het fietspad langs het Zuiderdiep (tussen de Drentse Mondenweg (N379) en Exloërkijl vorig jaar niet gestrooid. Als alternatieve fietsroute is toen het Noorderdiep gestrooid. Dit jaar is het fietspad weer opgenomen in de strooiroute. Hierdoor zal het Noorderdiep niet meer gestrooid worden.

  • Het fietspad langs de Weerdingerweg (tussen Valthe en Weerdinge) wordt deze winterperiode niet gestrooid. De reden hiervoor is dat er nieuw beton is aangebracht. Strooizout brengt schade toe aan nieuw beton. Voor aanwonenden zal dit voor enige overlast zorgen. Fietsers tussen Valthe en Emmen kunnen gebruik maken van een gestrooide route door het Valtherbos.

  • In 2e Exloërmond wordt het fietspad langs het Zuiderdiep tussen de Drentse Mondenweg (N379) en Musselkanaal deze winterperiode niet gestrooid. De reden hiervoor is dat er nieuw beton is aangebracht. Strooizout brengt schade toe aan nieuw beton. Voor aanwonenden zal dit voor enige overlast zorgen. Doorgaande fietsers kunnen gebruik maken van een gestrooide fietsroute langs de Drentse Mondenweg (N379) en 1e Exloërmond.

Niet altijd en overal

Mede omdat de middelen beperkt zijn kunnen we gladheid niet overal volledig voorkomen. Daarom roepen we weggebruikers op om bij gladde omstandigheden goed op te letten. Binnen de bebouwde kom wordt over het algemeen spaarzaam gestrooid.

Bij extreme sneeuwval of ijzel kan het zijn dat meer tijd nodig is om de hoofdroutes berijdbaar te maken. Dat kan leiden tot een gewijzigde aanpak.

Zelf strooien

Valt de openbare weg in uw buurt buiten de strooiroutes maar wilt u hier zelf strooien? Dan kunt u mogelijk gebruikmaken van strooizout van de gemeente. U kunt contact met ons opnemen voor meer informatie. Let op: deze mogelijkheid geldt niet voor locaties waar het regenwater is afgekoppeld van de riolering.