Dirk Nuus

Dirk Nuus is adviseur groen en spelen bij gemeente Borger-Odoorn

“Vanuit mijn werk kan ik een actieve bijdrage leveren aan de leefomgeving. Dat zie ik ook terug in concrete projecten, waarbij ik iets kan bedenken en daadwerkelijk ten uitvoering kan brengen.”

Wat doe je precies bij de gemeente Borger-Odoorn?

“Ik werk als adviseur groen en spelen. Hierbij moet je denken aan het beheer en onderhoud van onze groene openbare leefomgeving, begraafplaatsen maar ook speeltuinen. Vanuit mijn rol ben ik een schakel tussen beleid en uitvoering. De thema’s klimaat, biodiversiteit, gezondheid en duurzaamheid staan hierbij centraal. Ik merk dat het belang van een groene leefomgeving daarbij gelukkig steeds beter op waarde wordt geschat. Ik heb in mijn werk vaak gesprekken met de wethouder over de onderwerpen of collegeadviezen waar ik verantwoordelijk voor ben en lever een bijdrage aan ontwikkeling van nieuw beleid. Ook houd ik mij bezig met klachten, meldingen en het voorbereiden van projecten. Het voordeel van het werken bij een kleine gemeente is dat je van veel onderwerpen iets mag vinden. In mijn ogen maakt dit alles dat mijn functie een breed palet inkleurt en je vaak vanaf de voorbereiding al betrokken bent. Dit maakt het divers en een functie met veel vrijheid.” 

Hoe lang werk je voor onze gemeente?

“Ik werk hier ruim 4 jaar. Hiervoor heb ik ervaring opgedaan bij een ingenieur- en adviesbureau en was ik als commercieel projectleider verantwoordelijk voor projecten bij verschillende opdrachtgevers die te maken hebben met het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. In deze rol miste ik de directe verbinding met onze groene leefomgeving buiten. Veel advieswerkzaamheden omvatten immers maar een deel van een het beheerproces. Dit maakte dat ik de overstap heb gemaakt naar een kleine gemeente. Ik merk dat ik met mijn werkzaamheden weer dingen kan doen die beter aansluiten bij mij hbo-opleiding Tuin- en Landschapsinrichting. Het leuke is ook dat ik zelf ben opgegroeid in deze gemeente. Dat maakt dat ik de omgeving goed ken.”

Klopt het beeld dat je had van onze organisatie met de werkelijkheid?

“Het beeld dat ik vooraf had van onze gemeente als organisatie klopt. Het is een ambtelijke organisatie, waarbij je te maken hebt met inwoners en het bestuurlijke apparaat. Dat maakt alles dynamisch. Daarnaast is het een kleinere gemeente, waardoor de lijnen kort zijn en je een zichtbare bijdrage ziet aan de leefomgeving. Ik ben hier ook weloverwogen ingestapt. In de eerste gesprekken merkte ik direct al dat er een prettig sfeer heerst en daarnaast sluit de functie-inhoud goed aan bij mijn achtergrond. Daarnaast hou ik nu meer tijd over voor andere passies zoals fietsen, voetballen, wandelen en tuinieren.”

Wat maakt ons volgens jou aantrekkelijk als werkgever?

“Een organisatie waarbij je werkplezier hebt, ruimte krijgt, je kunt ontwikkelen en zelf de regie hebt in je werk. Geen dag is hetzelfde. Je hebt de vrijheid om thuis te werken en daarnaast is een sleutelwoord ‘samen’. Ik zou daarom onze gemeente aanraden als werkgever. Daarnaast is het fijn dat er een goed onboardingsprogramma is voor nieuwe medewerkers. Hierdoor rol je rustig in het werk en word je goed opgevangen. En de collega’s zijn erg hulpvaardig. Dit helpt je om je het werk goed eigen te maken.”

Wat merkt een inwoner van onze gemeente van jouw werk?

“Vanuit mijn werk kan ik een actieve bijdrage leveren aan de leefomgeving. Dat zie ik ook terug in concrete projecten, waarbij ik iets kan bedenken en daadwerkelijk ten uitvoering kan brengen . Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van een nieuwe speeltuin, het opknappen van begraafplaatsen en onze (groene) leefomgeving. Inwonerparticipatie is een belangrijk onderdeel van mijn werk. Dat betekent dat bij alles wat we doen de inwoners centraal staan en we vooraf nadenken hoe inwoners worden geïnformeerd of betrokken bij een project.”

Waar zie je jezelf nog naar toe groeien binnen onze gemeente?

“Ik vind projecten heel leuk om te doen. Mijn voldoening haal ik uit het uitzetten van lijnen en het bewaken van hoofdlijnen en processen. Ik kan in mijn huidige functie nog een hele tijd vooruit en krijg er voldoende energie van.”

Een ‘Vooruitbeweger’ is voor jou iemand die…..

“Met andere collega's samenwerkt aan oplossingen voor een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving. ”