Dubbele achternaam aanvragen voor uw kind

Vanaf 1 januari 2024 kunt u een dubbele achternaam kiezen voor uw kind. U kunt ook voor oudere kinderen een dubbele achternaam aanvragen.

Beschrijving

Vanaf 1 januari 2024 kan uw eerste kind van allebei de ouders een achternaam krijgen. De volgorde maakt niet uit. U laat dit weten bij de geboorteaangifte. Alle volgende kinderen krijgen dezelfde achternaam.

Ook oudere kinderen kunnen een dubbele achternaam krijgen. Het oudste kind moet dan geboren zijn na 31 december 2015. En alle jongere kinderen van dezelfde ouders moeten dezelfde achternaam krijgen.

Aanvragen

Zo kiest u voor een dubbele achternaam voor uw eerste kind:

  • U komt samen met uw partner persoonlijk langs bij de gemeente.
  • U neemt allebei een geldig identiteitsbewijs mee.

Voorwaarden

Uw kind kan een dubbele achternaam krijgen in de volgende situatie:

  • Het kind heeft twee ouders.
  • Het oudste kind van u en uw partner is geboren na 31 december 2015.
  • Alle kinderen van dezelfde ouders krijgen dezelfde achternaam.

Hoe lang gaat het duren?

U heeft 1 jaar de tijd om de achternaam van uw kind of kinderen van een enkele naam te veranderen in een dubbele naam. Dit kan van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024.

Kosten

De kosten voor de dubbele achternaam voor het oudste kind, geboren na 31 december 2015 en voor 1 januari 2024, zijn € 75,-. Voor de jongere kinderen van dezelfde ouders kost het € 50,- per kind.
Voor een eerste kind geboren op of na 1 januari 2024 zijn er geen kosten voor een dubbele achternaam. Alle volgende kinderen krijgen automatisch dezelfde achternaam. Dit kost ook niets.

Meer informatie