Geheimhouding persoonsgegevens

In de basisregistratie personen (BRP) staan de persoonsgegevens van alle inwoners van de gemeente. De overheid mag deze gegevens gebruiken. Bijvoorbeeld voor kinderbijslag, studiefinanciering en pensioen. Soms worden uw gegevens ook aan anderen doorgegeven.

Beschrijving

Wilt u niet dat uw gegevens worden doorgegeven? Vraag dan aan de gemeente om geheimhouding van uw persoonsgegevens. U hoeft daar geen specifieke reden voor op te geven. U kunt de geheimhouding ook weer laten stoppen. Wilt u weten welke instellingen uw gegevens krijgen? Kijk dan op de website Wiekrijgtmijngegevens.nl.externe-link-icoon

Gaat u verhuizen naar een andere gemeente? U hoeft in de nieuwe gemeente niet opnieuw geheimhouding aan te vragen.

Doorgeven aan overheidsinstellingen

In sommige gevallen moet de gemeente uw persoonsgegevens toch doorgeven. Ook als u geheimhouding heeft aangevraagd. Dit gebeurt als overheidsinstellingen uw gegevens willen hebben. Bijvoorbeeld de Belastingdienst of de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Aanvragen

U kunt onlineexterne-link-icoon geheimhouding aanvragen. Doet u dit liever aan de balie in het gemeentehuis? Neem dan contactexterne-link-icoon op met ons en maak een afspraak. Vergeet niet uw identiteitsbewijs mee te nemen naar de afspraak.

Voorwaarden

U kunt alleen geheimhouding aanvragen voor:

  • uw eigen persoonsgegevens
  • de persoonsgegevens van uw kinderen tot 16 jaar

Jongeren vanaf 16 jaar moeten zelf geheimhouding aanvragen.

Hoe lang gaat het duren?

Wij verwerken de geheimhouding binnen 4 weken.

Kosten

Het aanvragen van geheimhouding is gratis.

Wet en regelgeving

Meer informatie