Marijn de Groot

Marijn de Groot is 41 jaar en projectleider bij gemeente Borger-Odoorn

“Ik zie onze gemeente als maatschappelijk betrokken, als een gemeente die diversiteit nastreeft en dicht bij de inwoners staat.”

Hoe ben je bij onze gemeente terechtgekomen?

“Hiervoor heb ik niks voor een gemeente gedaan. Ik heb Communicatie gestudeerd en ben daarna via een uitzendbureau backofficewerk gaan doen bij KPN. Ik heb na mijn afstuderen geprobeerd om direct in mijn vakgebied aan de slag te gaan, maar helaas lukte dat toen niet. Via via werd ik gewezen op een baan bij de gemeente Borger-Odoorn. Het balletje ging snel rollen. Ik kan me nog goed herinneren dat ik een dag voor mijn vakantie op gesprek ben gegaan en voor een tijdelijke vervangingsklus ben aangenomen als communicatieadviseur. Omdat de collega die ik verving niet terugkwam,  kwam ik in aanmerking voor een vaste positie. Dit is nu 18 jaar geleden. Ik weet nog hoe ik werd opgevangen en wegwijs werd gemaakt door mijn collega Henny. Het leuke is dat ook Henny nog steeds voor onze gemeente werkt. Dat zegt volgens mij wel iets over ons als organisatie.” 

Klopt het beeld dat je had van onze organisatie met de werkelijkheid?

“Ik moet zeggen dat ik niet echt een beeld had van het werken bij een gemeente. Eerlijk gezegd dacht ik aanvankelijk dat het misschien wat ‘ suf’ zou zijn, maar dat beeld werd al snel bijgesteld tijdens mijn eerste gesprek. Ik zag enthousiasme en inzet om iets te doen voor inwoners. Nadat ik ben ingestapt en mijn toenmalige collega met pensioen ging, kreeg ik de vrijheid om alles zelf in te richten en de kans om ons team naar een hoger plan te tillen. Uiteindelijk ben ik doorgegroeid naar coördinator VSO (Visie, Strategie en Ondersteuning). Het leuke is ook dat ik in al die jaren de organisatie heb zien groeien en veranderen. Ik was 23 jaar toen ik bij de gemeente kwam. Er waren toen minder stagiaires en trainees. Je ziet dat er erg wordt geïnvesteerd in nieuw talent, wat ik een heel mooie ontwikkeling vind.” 

Wat doe je precies bij de gemeente Borger-Odoorn?

“Inmiddels werk ik als projectleider bij de afdeling Programma’s en Projecten. Zijdelings deed ik al een en ander als projectleider naast mijn werk als communicatieadviseur. Uiteindelijk is dat een voltijd functie geworden, wat maakte dat ik twee jaar geleden de volledige overstap heb gemaakt. Het mooie is dat ik dus eerst mocht pionieren en proeven aan projectmanagement en een gerichte opleiding heb kunnen doen. Hierdoor heb ik echt kunnen ontdekken dat dit bij mij past. Tijdens een werkdag doe ik veel verschillende dingen. Werkoverleg met mijn team, een rondje langs de velden om te kijken wat er zoal speelt binnen bijvoorbeeld het managementteam en in het college. Daarnaast hoor en weet ik graag wat collega’s te vertellen hebben over projecten die spelen. Ook begeleid ik sessies voor collega’s om nieuwe projecten te starten. Verder heb ik voor individuele projecten overleg met opdrachtgevers en het projectteam. Projecten waar ik mij mee bezighoud zijn bijvoorbeeld gericht op de omgevingsvisie en inwonerparticipatie.” 

Wat maakt ons volgens jou aantrekkelijk als werkgever?

“Ik zie onze gemeente als maatschappelijk betrokken, als een gemeente die diversiteit nastreeft en dicht bij de inwoners staat. We zijn een kleine gemeente en dat heeft veel voordelen. Je bent minder beperkt in de werkzaamheden: wat zich voordoet en waar je affiniteit mee hebt kun je vaak zelf oppakken. Daarom zal ik niet snel switchen naar een grote gemeente. Verder zie ik dat onze gemeente goed kijkt naar werkgeluk van medewerkers en naar ontwikkeling. Dat laatste hoeft niet altijd te betekenen dat je hogerop komt, maar kan ook een zijstap betekenen. Ik vind het erg leuk om dat in de praktijk ook daadwerkelijk te zien gebeuren.”

Wat merkt een inwoner van onze gemeente van jouw werk?

“In directe zin merken inwoners op dit moment niet veel van mijn werk, dat vindt voor een groot deel intern plaats. Wel heb ik in het verleden bijvoorbeeld als communicatie adviseur meegewerkt aan het zelfstandig worden van zwembaden en de plannen die er ooit waren voor een asielzoekerscentrum (dat er uiteindelijk niet kwam). Dat zijn wel concrete onderwerpen waar inwoners erg betrokken bij zijn. 

Waar zie je jezelf nog naar toe groeien binnen onze gemeente?

“Ik werk nog niet zo heel lang als projectleider, wat betekent dat er nog genoeg te ontdekken valt. Ik wil graag nog verder groeien in mijn huidige functie en zie hierin voldoende uitdaging. Ik leer ook nog steeds elke dag.“

Een ‘Vooruitbeweger’ is voor jou iemand die…..

“Rekening houdt met de wereld die niet stilstaat. Een ‘Vooruitbeweger’ voor mij is iemand die bereid is om mee te bewegen en niet bij voorbaat zijn of haar hakken in het zand zet..”