Melding eikenprocessierups

In het voorjaar hebben eikenbomen in onze gemeente te maken met de eikenprocessierups. De haren van deze rupsen zijn vervelend en kunnen klachten geven zoals zere ogen en luchtwegen. Daarom bestrijden wij deze rupsen. Denkt u dat er een eikenprocessierups in de boom zit? Kijk dan wanneer en hoe u een melding kan doen.

Wanneer kunt u overlast melden

Bij nesten in gemeentebomen binnen de bebouwde kom:

  1. Bij twee of meer nesten (tenminste) zo groot als een tennisbal.

Bij nesten in gemeentebomen in het buitengebied:

  1. Alleen de meest drukke toeristische wandel- en fietsroutes en fietsroutes naar scholen, bij twee of meer nesten (tenminste) zo groot als een tennisbal.
  2. Direct aan de voorkant van een woning of erf, bij vijf of meer nesten minstens zo groot als een tennisbal.
  3. Langs alle andere wegen in het buitengebied haalt de gemeente géén nesten weg.

Wat kunt u zelf doen

Probeer zoveel mogelijk uit de buurt van deze rupsen te blijven. Ook als de nesten leeg zijn. Er kunnen dan nog steeds vervelende haartjes achter blijven. De rupsen zijn te herkennen aan hun grijsgrauwe kleur met lichtgekleurde zijden en hun lange brandharen. Ze bewegen zich over de boom en vormen grijze (balvormige, harige) nesten. Contact met de haren van de eikenprocessierups geeft vaak klachten zoals jeuk, pijnlijke huiduitslag en irritatie aan de ogen en/of luchtwegen. Dit geldt ook voor uw huisdier(en).

Heeft u last van deze klachten? Ga dan niet krabben. Spoel de huid en ogen met water, strip de huid met plakband (plakband trekt de brandhaartjes weg), neem een douche en trek andere kleding aan. Een verkoelende zalf of crème kan helpen. Ga bij ernstige klachten naar de huisarts. Meer informatie vindt u op de website van de GGDexterne-link-icoon.

Wat wij doen

We bestrijden de eikenprocessierups door eikenbomen te bespuiten met het biologisch middel Xentari. Van 6 tot en met 17 mei rijdt een trekker met spuitinstallatie binnen de bebouwde kom en langs drukke fietspaden.

Het bespuiten van de eiken doen wij dag en nacht. Dit kan dus wat lawaaioverlast geven. Wij verzoeken u vriendelijk om afstand te houden en eventueel ramen te sluiten.

Zijn er toch nesten op locaties waar mensen komen? Dan worden deze tot acht meter hoog weggezogen met een machine. 

Eikenprocessierups in uw tuin

Heeft u zelf een eikenboom met een nest van de eikenprocessierups in uw tuin? Dan kunt u contact opnemen met hoveniersbedrijf Timmermanexterne-link-icoon. Een tarief spreekt u zelf af met het hoveniersbedrijf. Heeft u vragen of wilt u melding maken van nesten op risicovolle locaties? Neem dan contact met ons op.

Wat we nog meer doen

We houden de komende tijd het effect van het biologische bestrijdingsmiddel goed in de gaten. Ook hangen we zogenoemde feromoonvallen in de eiken om de mannelijke vlinders van de processierups te vangen. Het aantal gevangen vlinders geeft inzicht in de hoeveelheid te verwachten rupsen voor het volgende jaar. Zo bestrijden we alleen waar en wanneer dat echt nodig is.
Daarnaast zaaien we bloemenmengsels en planten we waar mogelijk struiken onder eiken in het buitengebied.

Bespuiten

Een gespecialiseerd bedrijf gaat een deel van de eiken in de gemeente bespuiten. Dat gebeurt in de periode van 6 tot en met 17 mei. Op de kaart hieronder staan de eikenbomen in rood aangegeven welke bespoten worden. De bomen worden bespoten met Xentari, een biologisch bacteriepreparaat. Dit middel is niet schadelijk voor mens en milieu en doodt geen andere organismen dan de rups.

Het kan altijd voorkomen dat wij een enkel nestje over het hoofd zien. Of dat een nest later nog is gemaakt. Een enkel nestje geeft geen grote overlast. Wij komen daar niet speciaal voor terug. Komt u na behandeling nog steeds meerdere grote nesten tegen? Dan kunt u een nieuwe melding maken op onze kaart. We beoordelen dan de boom opnieuw.