Melding eikenprocessierups

In het voorjaar hebben eikenbomen in onze gemeente te maken met de eikenprocessierups. De haren van deze rupsen zijn vervelend en kunnen klachten geven zoals zere ogen en luchtwegen. Daarom bestrijden wij deze rupsen. Denkt u dat er een eikenprocessierups in de boom zit? Doe dan een melding.

Wat kunt u zelf doen

Probeer zoveel mogelijk uit de buurt van deze rupsen te blijven. Ook als de nesten leeg zijn. Er kunnen dan nog steeds vervelende haartjes achter blijven. Contact met de haren van de eikenprocessierups geeft vaak klachten zoals jeuk, pijnlijke huiduitslag en irritatie aan de ogen en/of luchtwegen.

Heeft u last van deze klachten? Ga dan niet krabben. Spoel de huid en ogen met water, strip de huid met plakband (plakband trekt de brandhaartjes weg), neem een douche en trek andere kleding aan. Een verkoelende zalf of crème kan helpen. Ga bij ernstige klachten naar de huisarts. Meer informatie vindt u op de website van de GGDexterne-link-icoon.

Wat wij doen

We bestrijden de eikenprocessierups door eikenbomen te bespuiten met het biologisch middel Xentari. Vanaf half mei rijdt een trekker met spuitinstallatie binnen de bebouwde kom en langs drukke fietspaden.

Het bespuiten van de eiken doen wij dag en nacht. Dit kan dus wat lawaaioverlast geven. Wij verzoeken u vriendelijk om afstand te houden en eventueel ramen te sluiten.

Zijn er toch nesten op locaties waar mensen komen? Dan worden deze tot 8 meter hoog weggezogen met een machine.

Eikenprocessierups in uw tuin

Heeft u zelf een eikenboom met een nest van de eikenprocessierups in uw tuin? Dan kunt u contact opnemen met hoveniersbedrijf Timmermanexterne-link-icoon. Een tarief spreekt u zelf af met het hoveniersbedrijf. Heeft u vragen of wilt u melding maken van nesten op risicovolle locaties? Neem dan contact met ons op.

Wat we nog meer doen

We houden de komende tijd het effect van het biologische bestrijdingsmiddel goed in de gaten. Ook hangen we zogenoemde feromoonvallen in de eiken om de mannelijke vlinders van de processierups te vangen. Het aantal gevangen vlinders geeft inzicht in de hoeveelheid te verwachten rupsen voor het volgende jaar. Zo bestrijden we alleen waar en wanneer dat echt nodig is.
Daarnaast zaaien we bloemenmengsels en planten we waar mogelijk struiken onder eiken in het buitengebied.