Mogelijke munitieopslag in Borger-Odoorn

Het ministerie van Defensie heeft meer ruimte nodig om te werken en te oefenen. Daarvoor waren ook nieuwe en uitbreidingslocaties in Drenthe in beeld. In Borger-Odoorn is een locatie aan de Buinerweg/Noordveensdijk ten noorden van Exloo onderzocht voor het opslaan van munitie in een munitiedepot. Inmiddels heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt dat deze locatie niet verder onderzochtexterne-link-icoon wordt. Als gemeente blijven we de vervolgonderzoeken wel volgen, met het oog op bijvoorbeeld laagvliegzones voor helikopters. 

Hoe wordt de locatie gekozen?

Omdat het (inter)nationale belangen betreft, hebben gemeenten een ondergeschikte rol. Het ministerie van Defensie maakt de keuzes. Dat doet het ministerie met onderzoeken en voorbereiding van besluiten, in een procedure voor een milieueffectrapportage (mer). Dit is een uitgebreide onderbouwing voor de te maken keuzes over activiteiten en locaties. Een mer beschrijft wat voor- en nadelen zijn van de locaties en stelt uiteindelijk een zogenaamd voorkeursalternatief voor. Dat is één locatie die als meest geschikt uit het onderzoek komt. Het voorkeursalternatief wordt dan aan het kabinet voorgelegd om vast te stellen, zodat daarna kan worden ontwikkeld en gebouwd.

Wat is de procedure?

De eerste fase van de mer-procedure is afgerond. Dat is het verkennen van locaties, mogelijkheden en participatie en heet een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)externe-link-icoon. Het ministerie heeft zo’n NRD gemaakt. Die lag vanaf 18 december 2023 ter inzage en er konden zienswijzen op worden ingediend. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Borger-Odoorn heeft een zienswijze ingediendexterne-link-icoon.

Er zijn meer zienswijzen ingediend, ook door andere gemeenten en provincies. Hoe het ministerie hiermee omgaat, is te lezen in de Nota van beantwoordingexterne-link-icoon. Deze nota en de verdere uitleg over de mer-procedure zijn te vinden op de website van het ministerieexterne-link-icoon.